Panna cotta s mlaćenicom i pirjanim voćem

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 150 min
Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • Za 6 komada:
  • 2 žumanjka
  • 2,5 dcl mlaćenice
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 3 jušne žlice šećera
  • 4 lista želatine (namočene u hladnoj vodi)
  • 2,5 dcl slatkog vrhnja
  • 1 čajna žlica ekstrakta od vanilije
  • Za pirjano voće:
  • 2 naranče, oguljene i narezane na komadiće
  • 1 jabuka, izrezana na kockice
  • 1 kruška, izrezana na kockice
  • koštice pola nara
  • 1 dcl soka naranče
  • malo limunova soka
  • 4 jušne žlice maraschina
  • čajna žličica maslaca

Priprema

1. korak
U zdjeli, na laganoj vatri, zagrijte mlijeko i slatko vrhnje pa maknite s vatre prije
nego što zavrije. Mikserom kratko istucite žumanjke i šećer, a zatim polako ulijte
vruće mlijeko i slatko vrhnje. Sve ulijte u čistu zdjelu pa opet zagrijavajte, miješajući
dok se malo ne zgusne, a zatim maknite s vatre.

2. korak
Želatinu stavite u hladnu vodu, a kad nabubri, iscijedite je rukama i stavite u toplu smjesu. Miješajte dok se ne otopi. Umiješajte ekstrakt vanilije i mlaćenicu. Ulijte u pripremljene kalupe (kapaciteta oko 1 do 1,5 dl). Ostavite da se stisne preko noći u hladnjaku.

3. korak
Na malo maslaca pirjajte voće (sve osim koštica nara), dodajte šecer te miješajte dok se šecer ne otopi, zatim ulijte sok od naranče te pirjajte, stalno miješajući, nekoliko minuta. Na kraju dodajte maraschino i koštice nara, pirjajte još minutu a kad se ohladi poslužite uz panna cottu.

Mora odstajati u hladnjaku nekoliko sati da se stisne

Izdvajamo