Pečena patka s umakom od višnje

Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • patka 2 – 2,5 kg
  • Za umak
  • 1 naranča, sok i naribana korica
  • žličica đumbira
  • žličica sojina umaka
  • žlica limunova soka
  • 1/4 čaše prošeka
  • 400 g očišćenih višanja, može i smrznutih
  • žlica kukuruznoga brašna

Priprema

1. korak
Nauljenu i posoljenu patku, natrljanu svježim ružmarinom, pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, najbolje na roštilj programu, da bi se višak masti dobro ocijedio.

2. korak
Tijekom pečenja u dva navrata žlicom skupite rastopljenu mast i sačuvajte je u hladnjaku. Odlična je za pečenje krumpira, na primjer.

3. korak
Patku pecite oko 1 sat i 45 minuta dok koža ne postane ravnomjerno hrskava i tamna, a meso sasvim meko.

4. korak
Ostavite da se ohladi desetak minuta prije nego što narežete meso.

5. korak
Dok se patka peče, pripremite umak. U dubokoj tavi pomiješajte sok i naribanu narančinu koricu, đumbir, sojin umak, limunov sok, prošek i višnje iz kojih ste ocijedili malo soka. Sok sačuvajte sa strane.

6. korak
Tavu zagrijte i povremeno miješajte. Kad zakipi, smanjite vatru i pustite neka krčka još pet minuta. Sok od višnje pomiješajte s kukuruznim brašnom, pa ulijte smjesu u umak.

7. korak
Pustite da se zgusne, konstantno miješajući. Isključite kad umak postane željene gustoće. Narezane batke i pačja prsa poslužite prelivene umakom, uz njoke ili mlince.

Izdvajamo