PROVJEREN RECEPT DOBRE HRANE

PEKMEZ OD RAJČICA: Savršen pratioc vikend pečenju, a još bolja zamjena onome od luka!

Zagreb, 310815.
Kuhana zimnica u teglama.
Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Tko je rekao da je rajčica samo za salatu?

Sastojci:

2 kg rajčica
2/4 šalice smeđeg šećera muscovado
sol
papar
malo dimljene crvene paprike
malo limunovog soka

Zagreb, 310815.
Kuhana zimnica u teglama.
Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Priprema:

Rajčici najprije ogulite kožu. To možete učiniti nožićem bez prethodnog kuhanja paradajza ako je on mekan, odnosno jako zreo. No, možete prethodno staviti u vodu i izvaditi ga prije nego što počne ključati kad vidite da se kožica počela odvajati. Kad se ohladi, lagano je ogulite. Paradajze nasjeckajte što sitnije, stavite ih u širu i dublju tavu ili lonac zajedno sa šećerom te kuhajte na laganoj vatri i svako malo promiješajte. Kad se pekmez dovoljno zgusnuo, dodajte limunov sok, sol, papar i dimljenu papriku. Promiješajte i stavite u sterilizirane staklenke.

Izdvajamo

Iz drugih medija