Pet provjerenih receptura

PET IDEJA: Ukradite nam recepte za genijalne domaće sladolede!

Zagreb, 280616.
Domace sladolede pripremila je Vana Babic, urednica weba Dobra hrana. Sladoledi su od tresnje i pistacija; od bijele cokolade s kokosom; od breskve s anisom i vanilijom; od cokolade i od borovnice.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Najdraže voće, omiljeni sastojci, arome... sve se to može naći u najomiljenijoj ljetnoj slastici ako je odlučite raditi kod kuće, a vjerujte, nije komplicirano, samo treba detaljno slijediti upute recepata koje smo isprobali, a potom sladolede sa zadovoljstvom polizali.

Sjećam se jedne epizode iz svog djetinjstva koju pamtim kao svoj prvi susret sa sladoledom. Mogla sam imati tri, najviše četiri godine kad sam s roditeljima otišla na Rab (bar mislim da je to bio Rab). Tata mi je kupio sladoled od čokolade i objasnio mi kako sve što moram jest paziti da sladoled ne padne na pod. Čuvala sam ga kao kakvu vrijednu umjetninu svako malo lickajući ga sa svake strane. Ipak, bilo je pretoplo i sladoled se topio brzinom svjetlosti pa ga je tata "uzeo pod svoje", prebrisao rubove i vratio mi, kad su krenule krokodilske suze kako mi je pojeo cijeli sladoled da bi na kraju priče i taj isti sladoled završio na podu. Sjećanjem na tu, danas, smiješnu scenu i obožavanjem koje gajim prema sladoledima, odlučila sam napraviti domaće i sljubiti neke od meni omiljenih namirnica. Kad se na tržnici pojave trešnje i bobičasto voće proglašavam ljeto otvorenim tako da su i ovi sladoledi jednostavno morali biti prepuni boja, okusa i mirisa uz neizostavnu čokoladu s kojom je i počela moja sladoledna priča.

Brzi sladoled s kokosom i bijelom čokoladom

200 ml vrhnja za šlag
200 g bijele čokolade
100 g kokosova brašna
malo kokosova mlijeka

 

Zagreb, 280616.
Domace sladolede pripremila je Vana Babic, urednica weba Dobra hrana. Sladoledi su od tresnje i pistacija; od bijele cokolade s kokosom; od breskve s anisom i vanilijom; od cokolade i od borovnice.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Izradite čvrsti šlag i ostavite ga u hladnjaku da se dodatno stisne. U međuvremenu otopite bijelu čokoladu s malo kokosova mlijeka (tek toliko da se ne "uhvati" za posudu). Nakon toga polagano umiješajte čokoladu u šlag i postupno dodajte kokosovo brašno. Zamrznite preko noći.

Sladoled od pečenih bresaka, zvjezdastog anisa i meda

400 g pečenih bresaka
80 g meda
200 ml vrhnja za šlag
zvjezdasti anis
1 vanilin šećer
1 limun ili limeta

 

Zagreb, 280616.
Domace sladolede pripremila je Vana Babic, urednica weba Dobra hrana. Sladoledi su od tresnje i pistacija; od bijele cokolade s kokosom; od breskve s anisom i vanilijom; od cokolade i od borovnice.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Breskve položite na papir za pečenje od kojeg ćete moći napraviti zavežljaj. Pospite ih vanilinim šećerom, na grubo narežite zvjezdasti anis, prelijte limunovim sokom i zasladite ih s četiri žlice meda. Pecite ih 35 minuta na 200°C. Nakon što su gotove, pustite da se ohlade. U međuvremenu čvrsto istucite šlag. Prethodno pečene breskve grubo izmiksajte štapnim mikserom kako bi se vidjela struktura. U šlag nježno umiješajte breskve i med pazeći da okus mora biti slađi jer se dio slatkoće gubi zamrzavanjem.

Sladoled od grčkog jogurta, borovnica i haskapa

250 g grčkog jogurta
300 g borovnica (mi smo koristili 150 g haskapa i 150 g borovnica)
80 g meda
100 g vrhnja za šlag
malo limunove korice

 

Zagreb, 280616.
Domace sladolede pripremila je Vana Babic, urednica weba Dobra hrana. Sladoledi su od tresnje i pistacija; od bijele cokolade s kokosom; od breskve s anisom i vanilijom; od cokolade i od borovnice.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Čvrsto izmiksajte šlag, a zatim nježno umiješajte sve sastojke i bobičasto voće koje ste prethodno izradili štapnim mikserom. Imajte na umu da malo bolje zasladite sladoled jer se dio slatkoće gubi zamrzavanjem. Također ga je dobro svaka 3 sata malo promiješati kako bi se razbila ledena stakalca. Za još slađi dojam poslužite se domaćim pekmezom od haskapa.

Sladoled od ricotte i trešanja

250 ml vrhnja za šlag
100 g šećera
prstohvat soli
5 velikih žumanjaka
80 g meda
500 g sira ricotte
iscijeđeni sok limuna
40 g pistacija (sitno narezanih)
100 g trešanja
1 vanilin šećer

 

Zagreb, 280616.
Domace sladolede pripremila je Vana Babic, urednica weba Dobra hrana. Sladoledi su od tresnje i pistacija; od bijele cokolade s kokosom; od breskve s anisom i vanilijom; od cokolade i od borovnice.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za šlag, šećer i prstohvat soli. U međuvremenu izmiksajte žumanjke dok ne postanu bljeđi i kremastiji, dobro pazeći kako vrhnje ne bi zakuhalo. Maknite posudu s vatre i pričekajte da se temperatura malo snizi konstantno miješajući pa umiješajte žumanjke. Pazite da vrhnje ne bude prevruće jer će vam se inače jaja grudati. Konstantnim miješanjem morate postići glatku kremu (ako vam je vrlo rijetka, dodajte jednu žličicu gustina), stavite ponovno na vatru, a zatim pustite da odstoji kojih pola sata. Kad se krema zgusne i ohladi, stavite je u blender zajedno s medom, ricottom i limunovim sokom, a nakon što dobijete jednoličnu smjesu, umiješajte pistacije. Izlijte u plastične posude, prekrijte folijom, a svaka četiri sata možete malo promiješati smjesu kako biste razbili ledena stakalca. Ostavite u ledu najmanje 12 sati.

Sladoled od čokolade

300 ml vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje
100 ml mlijeka
3 žumanjka
1 vanilin šećer
50 g šećera

 

Zagreb, 280616.
Domace sladolede pripremila je Vana Babic, urednica weba Dobra hrana. Sladoledi su od tresnje i pistacija; od bijele cokolade s kokosom; od breskve s anisom i vanilijom; od cokolade i od borovnice.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Otopite čokoladu na laganoj vatri polako dodajući 100 ml vrhnja za šlag dok ne dobijete jednoličnu i glatku masu. Ostavite sa strane, a u drugoj posudi pripremite kremu od mlijeka, šećera i jaja. Otopite šećer u mlijeku i zagrijte, ali pazite da ne zakuha, potom maknite s vatre i uz kontinuirano miješanje dodajte žumanjke. Nakon što se smjesa počne povezivati još malo stavite na vatru dobro pazeći da se jaja ne bi grudala. Ostavite da se hladi, a od preostalih 150 ml vrhnja za šlag napravite čvrsti šlag, nakon čega postupno dodajte čokoladu i kremu, a po želji još zasladite. Mi smo dodali i malo krokanta od lješnjaka, ali to ostavljamo vama na izbor. Nakon što ste dobili jednoličnu smjesu, prelijte u plastične posude i ako je potrebno promiješajte svakih 45 minuta, a ledite preko noći.

Izdvajamo

Iz drugih medija