Polustoljetni recept za najbolje krafne!

Nagovorili smo vlasnike zagrebačke obiteljske slastičarnice da nam otkriju recept za najbolje krafne. .

piše: Mateja Domitrović

snima: Vjekoslav Skledar, shutterstock

Usuđujemo se reći da su najbolje krafne u Zagrebu (za šire ipak nećemo tvrditi) u slastičarnici Jakšić u Zvonimirovoj ulici. Stoga smo znali gdje treba ići kada smo odlučili napraviti priču o fašničkim krafnama. Obično je jedna krafna dovoljna da vam smiri ili zadovolji želju za nečim slatkim, ali Jakšićevih ste stalno gladni, na jednoj se ne staje. Kada je nešto dobro i ukusno obično se kaže da je kao domaće. E pa ove su onda kao domaće iako je većina tih domaćih krafni, krofni ili pokladnica koje su radile i još rade naše bake, mame ili susjede puno masnije, teže i često bez punjenja. Naravno da se pekmez može naknadno uključiti u tu priču tako da se namaže na krafnu ili se jede uz nju onako na žlicu.

No, nije to to, uzbudljivije je,slađe i naposljetku ispravnije kada vas okus marelice, šipka ili šljive iznenadi dok grizete taj meki jastučić. Jakšićeve krafne imaju baš sve ono što krafnu čini dobrom: predivno meko tijesto s taman pekmeza u unutrašnjosti. Slastičarnicu vodi Sandra Marčić sa svojim bratićem Denisom, a pomaže i njezin suprug Joško.

Sve je počelo 1936. kada se njen djed zaposlio kod rođaka Kovačića od kojega je učio slastičarski zanat, a posao je preuzeo kada se rođak odselio u Kanadu. Nakon djeda i bake, posao su preuzele Sandrina mama i teta, a nakon diplome pridružila im se i Sandra. U ponudi imaju pedesetak vrsta kolača koje peče njihova zaposlenica Nadežda i njezina kćer Natalia. Od 1956. godine recepture se nisu mijenjale, a i sam ambijent vraća u neka prošla vremena. I baš bi bilo dobro da tako i ostane.

Tijesto za 60 krafni:

  • 850 g brašna
  • 111 g germe
  • 7 dl mlijeka
  • 300 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 8 žumanjaka
  • 4 jaja
  • sol
  • rum
  • vanilin šećer
  • limunova korica

Punjenje: pekmez od marelica ili po želji

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, možete to učiniti i mikserom sa spiralnim nastavcima. Pustite potom da se diže pa ga isklofajte kuhačom. Time ćete postići da se tijesto bolje diže i da bude rahlije. Kada se tijesto dvostruko digne razvaljajte ga na debljinu od 1 do 1,5 cm i kalupom izrežite krafne.

Krafne prije pečenja ostavite da se dižu pokrivene tankom krpom oko petnaestak minuta. Pecite ih u vrućem ulju zagrijanom na temperaturu od 160 do 170 stupnjeva. Ako imate fritezu u njoj ćete ih najlakše ispeći. Krafne se peku sa svake strane minutu i pol do dvije, odnosno dok ne dobiju tamniju zlatnu boju.

Slastičarsku vrećicu s metalnom špricom napunite pekmezom od marelica i u savku krafnu istisnite malo pekmeza. Koliko pekemza želite u krafnama prilagodite svom ukusu, no ipak ne pretjerujte. Možete improvizirati i sa slastičarskom špricom, a pekmez možete i malo ugrijati kako bi bolje iscurio iz vrećice ili šprice.

Krafne posipajte šećerom u prahu. A ako niste ljubitelj štaub šećera zaobiđite taj postupak. Naravno, krafne možete puniti bilo kojim pekmezom koji volite, ali i čokoladom. Mi ipak glasamo za ove iskonske s pekmezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:53