Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 2 male tkivice, žutu i zelenu
- 3 raznobojne paprike
- 1 mrkvu
- 1 manju glavicu cvjetače
- manju glavicu brokule
- 2 krumpira
- nekoliko mahuna i malo stabljike celera
Priprema
1. korak
Povrće s placa po izboru (ovisno što volite i nađete). Mi smo odabrali 2 male tkivice, žutu i zelenu, 3 raznobojne paprike, 1 mrkvu, jednu manju glavicu cvjetače, manju glavicu brokule, 2 krumpira, nekoliko mahuna i malo stabljike celera. U sve vrste povrtnih variva dobro će pristajati: poriluk, majčina dušica, češnjak, sol, papar, šećer
2. korak
Sve povrće oprati, očistiti te narezati na kockice ili, po volji, na tanke rezance. Kod ovog je ujuška bitno da povrće u lonac stavljamo ispravnim vremenskim slijedom jer mrkva, recimo, treba više vremena nego tikvica, kako bi sve povrće ostalo hrskavo i zdravo.
3. korak
Na malo ulja prepržimo mrkvu, luk, kockice krumpira i papriku. Pirjamo deset minuta uz miješanje, pa sve zalijemo litrom i pol vode. Kad zakipi, smanjimo vatru i kuhamo 20 minuta.
4. korak
Nakon toga dodamo poriluk, celer, karfiol i rezance ili trapeze mahuna. Osim po raznolikosti povrća, neka ujušak bude zanimljiv i po oblicima, pa tijekom rezanja dajte mašti oduška.
5. korak
Sve kuhamo još 15 minuta. Na kraju dodamo i kockice tikvica, brokulu, majčinu dušicu, sitno sjeckani češnjak, sol i žličicu šećera. Začinimo maslinovim uljem i kuhamo još 5 minuta. Serviramo vruće.