DO POSLJEDNJE MRVICE

PREFINI KOLAČIĆI: Mirisne kraljice

 Berislava Picek / Hanza Media
Za klince nema veće radosti, nego uz vašu pomoć pripremati prefine kolačiće koje će kasnije popapati do posljednje mrvice - budite spremni za pečenje i dvostrukih količina!

Trebat će vam:

300 g brašna (može se pomiješati pirovo i integralno pšenično)
malo sode bikarbone
150 g maslaca
40 g smeđeg nerafiniranog šećera
2 žlice kiselog vrhnja
200 g domaćeg džema od dunje i jabuke
3 bjelanjka
sok i korica pola limuna
100 g mljevenih badema
narezani bademi za ukrašavanje

Zagreb 171116.
Ivana Bedenik iz Kliklop-a priprema zdravu hranu za djecu vrticke i predskolske dobi koju dostavljaju u ustanove. Pripremaju slana i slatka jela. Sve namirnice su s provjerenih opg-a, s zdravim namirnicama, biranim brasnom, smedjim secerom. U ovoj pripremi slastica pomogla joj je osmogodisnja Korina, koja je mijesila i oblikovala kolace.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Od brašna, sode bikarbone, maslaca, šećera, žumanjaka i vrhnja umijesite prhko tijesto. Nakon kraćeg stajanja razvaljajte na 4 mm debljine te s čašicom radite okrugle kalupe. Stavite na papir za pečenje te u pećnici zagrijanoj na 180˚C pecite kratko (10 minuta) te izvadite van. Nakon kratkog hlađenja, svaki kalup premažite džemom te posipajte nasjeckanim bademima. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte limunov sok i koricu te mljevene bademe. Bjelanjke stavite u špricu za šlag i svakoj kraljici napraviti krunu. Ponovno stavite u pećnicu na 10-ak minuta do kolač lijepo porumeni. Na kraju, dok je još vruć, pažljivo obrubite krunu medom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:03