Prhka slana pita od brokula, graška i sira

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 250 g brašna
  • 5 žlica hladne vode
  • 12,5 dag hladnog maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • Za nadjev:
  • 1 glavica brokule
  • 250 g graška
  • 3 jaja
  • 100 g nekog topivog sira
  • 150 g svježeg sira
  • 1 čašica punomasnog kiselog vrhnja
  • sol, papar

Priprema

1. korak
Umijesite tijesto i zamotajte ga u foliju te stavite u hladnjak. Natrgajte listiće brokule pa ih stavite kuhati u vrelu slanu vodu, ali pazite da ostanu al dente. Na jednaki način skuhajte grašak. U posudi umutite jaja, dodajte svježi sir, vrhnje, posolite, popaprite.

2. korak
U umak dodajte kuhano povrće i naribani sir. Lagano promiješajte. Uključite pećnicu na 180 °C. Namastite okrugli oblik za pečenje promjera 24 cm. Tijesto razvaljajte i njime obložite kalup, tako da i stranice budu obložene tijestom. Potom tijesto izbockajte vilicom, pa ulijte nadjev. Pecite otprilike 40 minuta, odnosno dok površina ne dobije zlatnožutu boju. Ostavite da se hladi u kalupu barem 15 minuta, a potom režite na kriške.

Izdvajamo