FULIRANJE NA MORU

RECEPT ANTE BOŽIKOVA: Focaccia s maslinama, sabljarka, marinirani komorač i dressing od gorušice i agruma

 Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA
Riblji street food uz ritmove dobre glazbe

ZA FOCACCIU:

60 ml maslinova ulja
1 žličica soli
malo ružmarina
2 šake maslina
250 g glatkog brašna
250 g oštrog brašna
15 g kvasca
1 žličica šećera
300 ml tople vode

Kvasac razmutite u 150 ml tople vode, ručno zamijesite brašno i sol te postupno dodajte vodu pa kvasac. Tako pripremljenu smjesu ostavite 10 minuta da se diže i ponovno premijesite 2-3 minute. U posudu stavite malo ulja, a zatim neka se diže još sat i pol. Premijesite pa ponovno ostavite sat i pol da se diže. Nakon toga razvucite tijesto u posudu za pečenje, premažite maslinovim uljem, dodajte ružmarin i na vrh stavite masline. Tako pripremljeno ostavite da se diže i upije ulje 15 minuta pa pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva.

-SPECIJAL DOBRA HRANA-
Murter, 180719.
Za Dobru hranu jela od chefova Marka Palfija i Vjeka Basica koja ce se raditi na nadolazecem festivalu Fuliranje na moru.
Na fotografiji: Jelo od Vjeke Basica.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

ZA NADJEV OD SABLJARKE:

300 g poriluka
100 ml mednog octa
timut papar
1 žlica sjemenki gorušice
1 limun
1 naranča
žličica meda
400 g sabljarke
1 jaje
200 ml maslinova ulja

Sjemenke gorušice marinirajte u narančinu soku preko noći. Poriluk narežite na tanke trakice i prelijte mednim octom, dodajte malo timut papra i posolite. Pustimo da se marinira 45 minuta. Marinirane sjemenke gorušice, žlicu meda od kadulje, sok od naranče i limuna pomiješajte s maslinovim uljem da dobijete emulziju. File sabljarke ispecite na roštilju. Prerežite focacciu te je nadjenite sabljarkom i mariniranim porilukom, a sve prelijte pripremljenim dressingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:07