MAJSTOR SVOG ZANATA

RECEPT BRANKA ŽUFIKE: Punjena pečena guska s podvarkom od kiselog varaždinskog zelja

Jastrebarsko, 071117.
Punjena guska chefa Branka Zufike za nedjeljni rucak.
Na fotografiji:nakon par sati guska je pecena.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media

Kuhamo kao profesionalci!

Trebat će vam:

guska (3-4 kg)
gusja jetra od 1 guske
200 g sušene slanine
2 jaja
500 g bijelog kruha
200 g crvenog luka
1 dl mlijeka
sol, papar, zeleni peršin, majčina dušica
malo svinjske masti
1 kg kiselog zelja

 

Jastrebarsko, 071117.
Punjena guska chefa Branka Zufike za nedjeljni rucak.
Na fotografiji:nakon par sati guska je pecena.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media
 

Slaninu narežite na kockice i popržite. Dodajte sitno sjeckani crveni luk i krupnije narezana guščja jetra. Sve propirjajte i umiješajte kruh narezan na kockice, dodajte mlijeko, jaja i začinite solju, paprom, kosanim češnjakom i zelenim peršinom. Gusku nasolite i ostavite da odstoji nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko noći. Posoljenu gusku punite pripremljenim nadjevom (guska se puni u utrobu), stavite na zamašćen pleh, posipajte sa svježom majčinom dušicom i pecite uz povremeno zaljevanje sa vlastitim sokom oko 3 sata (ovisi o veličini) na 180°C. Na poprženu slaninu dodajte sitno sjeckani luk i kiselo zelje rezano na veće kocke. Pirjajte dok zelje ne omekša. Gusku režite na komade i servirajte na pripremljenom kiselom zelju uz nadjev.

Izdvajamo

Iz drugih medija