IZ KUHARICE MATE JANKOVIĆA

RECEPT CHEFA ANTE UDOVIČIĆA: Tingul od janjećeg buta s graškom i tjesteninom!

Zagrepčanin Ante Udovičić po završetku školovanja stažira kod chefa Jean-Marca Tacheta, a radio je i u Paradigmi u Splitu.

Netom prije dolaska u restoran Lemongarden na Braču dva je mjeseca proveo u baskijskom Azurmendiju, renomiranom restoranu s tri Michelinove zvjezdice. A ovo je jedan od njegovih recepata objavljen u kuharici Mate Jankovića.

Trebat će vam:

800 g janjećeg buta
600 g ljutike
50 g češnjaka
20 g dvostrukog koncentrata rajčice
1 dl maslinova ulja

PRILOG

500 g graška

TJESTENINA

400 g brašna T-500
2 jaja
100 g maslaca

Janjeći but odvojite od kosti i narežite na kocke stranice jednog centimetra. U pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva zapecite usitnjene kosti do tamne boje, pazeći da ne izgore. Stavite ih u duboku posudu, dodajte 2 dl crnog vina i 1 dl vode i kratko prokuhajte. Procijedite kroz gusto sito i ostavite sa strane. Ljutiku narežite na kockice i sotirajte na maslinovu ulju te dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga popržite. Dodajte meso i sotirajte dok ne pusti sokove. Zatim dodajte koncentrat rajčice i kratko kuhajte. Povremeno promiješajte. Zalijte vinom i pustite da ispari alkohol. Ulijte temeljac od kostiju, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša i struktura tingula ne bude zadovoljavajuće gustoće. Pretkraj kuhanja umiješajte hladan maslac narezan na tanke listiće. PRILOG: Za prilog blanširajte grašak u slanoj kipućoj vodi 10 minuta. Naglo ga ohladite u vodi s dodatkom leda. Procijedite, dodajte maslac i izmiksajte. Dobivenu smjesu protisnite kroz gusto sito kako biste odstranili kožice i dobili gladak pire.

TJESTENINA: Za pripremu tjestenine brašno stavite na stol u obliku stošca. Na vrhu napravite udubinu nalik na gnijezdo. U nju stavite jaja i prstima spajajte jaja s brašnom. Tijesto mijesite dok ne dobijete jedinstvenu smjesu. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata. Tjesteninu skuhajte u slanoj kipućoj vodi i poslužite uz tingul prema fotografiji. Ukrasite hrpicama pirea od graška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 16:36