RECEPT POZNATOG CHEFA

RECEPT CHEFA IVANA PAŽANINA: Ne čudi da je izabrao baš ovaj recept budući da mu je vječna inspiracija - Mediteran

Ekskluzivno donosimo recept chefa Ivana Pažanina koji je objavljen u “Hrvatskoj kuharici” autora Mate Jankovića u izdanju Školske knjige

Rođeni Splićanin, Ivan Pažanin, široj je javnosti postao poznat kao član žirija u gastroshowu “3, 2, 1 - kuhaj!”. Ljubav pema kuhanju osjetio je još u djetinjstvu, kad je vrlo često gledao nonu i majku kako kuhaju. Nakon završene ugostiteljske škole, sa 18 godina otisnuo se na more i radio u kuhinji velikog ledolomca, potom je uslijedio posao na jahti u Monte Carlu, a onda je s mora kročio na otok Hvar i radio u restoranu Passarola gdje je kuhao za mnoge poznate ličnosti.

Potom je uslijedio rad u restoranu Don Dino u Trogiru. U jelima chefa Pažanina možete uživati i u restoranu Štorija by Biberon koji je nedavno sa sommelierom Rokom Bekavcem otvorio na samoj splitskoj Rivi. Mediteranska kuhinja mu predstavlja pravo nadahnuće, a svoj prepoznatljiv stil kuhanja razvio je spajajući gastronomiju Italije, Grčke, Turske i zapadne Afrike Naravno, Pažanin najviše voli pripremati ribu i plodove mora, ali rado će se uhvatiti ukoštac i s raznim mesnim jelima.

Riba in forno

2 kg oborite ribe
300 g krumpira
200 g mrkve
200 g luka
4 češnja češnjaka
12 maslina
8 mini rajčica
1 paprika
150 g tikvica
1 dl bijelog vina
2 dl ribljeg temeljca
100 g crnih maslina
sol
papar
maslinovo ulje
temeljac
1 kg bijele ribe
500 g luka
4 češnja češnjaka
1 dl maslinova ulja
300 g korijena celera
100 g mrkve
voda

Maja Danica Pečanić

Krumpir i ostalo povrće narežite i prilagodite veličini ribe. Začinite po želji. Povrće dobro nauljite maslinovim uljem i posložite u lim za pečenje. Očišćenu ribu začinite i stavite u lim s povrćem. Prelijte temeljcem. Poklopite folijom ili limom i pecite 40 minuta na 170 stupnjeva. Vino i rajčice dodajte pri kraju pečenja. Nakon 40 min maknite foliju, pojačajte temperaturu i zapecite još oko 15 minuta. Za temeljac ribu i povrće stavite u lonac hladne vode i kada zakuha kuhajte 30 min obirući pjenu s površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:39