MALA ŠKOLA FRANCUSKE KUHINJE

RECEPT DANA: Ratatouille

 Getty Images/iStockphoto
Ovo fantastično jelo idealno je za otvorenje sezone patlidžana. Odaberite najbolje rajčice i papriku koju možete naći. O njima ovisi okus ovog jela. Što šarenije paprike, to bolje

Ratatouille može biti glavno jelo ili prilog ribi i pečenom mesu.Francuski je specijalitet iz Provanse, a priprema se u pekaču ili zdjeli, a potom može stajati u frižideru i nekoliko dana.

Sastojci:

glavica luka
dvije tikvice
jedan manji patlidžan
dvije veće zrele rajčice
dvije žute ili crvene paprike
3 češnja češnjaka
svježi bosiljak
8 žlica maslinova ulja
žličica šećera
žlica octa

Ratatouille. Mediterranean dish of zucchini, pepper, and tomatoe on a plate on a wooden table
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Prvo ogulite rajčice – pofurite ih kratko vrelom vodom, ogulite, i odvojite od sjemenki. Meso rajčice usitnite. Patlidžan, tikvice i papriku narežite na kocke veličine zalogaja. U velikoj tavi zagrijte dvije žlice maslinova ili biljnog ulja pa na njemu popržite patlidžane oko pet minuta. Isti postupak ponovite s tikvicama i paprikom, svaki put sa svježim uljem.

Povrće ne mora sasvim omekšati jer ćete ga kasnije još kuhati. Čuvajte ga na toplom, recimo pod aluminijskom folijom. Na još dvije žlice ulja zapecite sitno sjeckani luk i češnjak. Kad se zastakli, dodajte rajčice, šećer i ocat. Posolite i popaprite po ukusu. Pirjajte još pet minuta, pa u umak vratite povrće. Začinite usitnjenim bosililjkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:05