KOOHAČA

TART OD LIMUNA ZA SVE KOJI NE VOLE JAKO SLATKO: Oduševit će vas jednostavnost pripreme i svjež okus!

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Piece of cake! otprilike opisuje težinu izrade ovog preukusnog tarta. Savršen za jutarnju kavu i čaj ili nakon lagane večere. Bacite se na pripremu!

Klasičan. Jednostavan. Pomalo kiseo. Sladak. Ovo je tart za sve one koji imaju ''slatki zub'', ali ne vole jako slatko. Radi se o francuskom klasiku koji možete dodatno oplemeniti dodajući mu meringu od bjelanjaka i šećera. Mi smo svoj tart ovaj put pripremili bez meringe te smo ga samo posuli šećerom u prahu. Nemojte se opterećivati time je li vam tijesto ispalo baš savršeno ravno, nadjev će ga prekriti, a i dalje će biti savršeno ukusno. Zasučite rukave i bacite se na pečenje!

SAVJETI ZA JOŠ BOLJI TART!

1. Sve sastojke zamijesite i to tako da ih prvo trljate da se maslac upije u brašno. Nemojte mijesiti predugo jer tada tijesto postane žilavo.

2. Idealno bi bilo kada biste tijesto stavili u hladnjak na pola sata da se maslac ponovno lagano stisne prije nego ga krenete valjati.

3. Prhko tijesto lako puca pa ako radite jednu veliku pitu radije razvaljajte na manju dimenziju, a zatim ostatak raširite prstima po kalupu.

4. Ovaj tart možete raditi s bilo kojim drugim agrumom: crvenom narančom, klementinom, mandarinom, narančom, grejpom.

5. Obavezno kupite neprskane limune!

Zagreb, 080219.
Buzin.
Ducan Miele.
Limun torta.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Trebat će vam:

Za podlogu:

300 grama brašna
100 grama šećera u prahu
250 grama maslaca

Za nadjev:

6 jaja
400 grama kristal šećera
200 grama šećera u prahu
naribana korica dva limuna
250 ml soka od limuna
sok dvije naranče
180 grama brašna


Zagreb, 080219.
Buzin.
Ducan Miele.
Limun torta.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih. Za podlogu, pomiješajte brašno i šećer u prahu. Dodajte hladan maslac narezan na kockice. Maslac ''utrljajte'' u brašno i šećer te zamijesite glatko tijesto. Tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra i njime obložite kalup za pečenje koji ste prethodno velikodušno namastili maslacem. Izbockajte ga vilicom kako se ne bi previše diglo. Pecite samo koru 15 minuta u pećnici. Za nadjev, pomiješajte jaja i šećer i sve dobro umutite. Dodajte koricu limuna, sok limuna i naranče te brašno. Ponovno promiješajte da se sve dobro sjedini. Kad je podloga napola pečena, dodajte na nju nadjev. Pecite u pećnici još 20-ak minuta. Pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 06:55