Sastojci za paštu:
- 200 g semola (brašno)
- 66 g vode
- 1 g soli
Sastojci za šalšu:
- Pola glavice luka
- 1 reženj češnjaka
- 200 g šljivar rajčice
- 10 g bosiljka
- 2 g soli
- 4 g šećera
Sastojci za salsu:
- 20 g crvene paprike
- 20 g zelene paprike
- 30 g krastavaca
- 5 g vlasca
- 1 g soli
- 0,02 ml ulja
- 0,01 aceto di miele
Čips tapioka:
- 0,50 l vode
- 50 g tapioka kuglice
- 30 g šalše
Jastog:
- 600 g neočišćenog jastoga
Bisque:
- 0,4 kg koromača
- 0,3 kg mrkve
- 0,3 luka
- 0,4 rajčice
- Ostatci očišćenog jastoga (glave i ljuske)
- 0,3 dc Cognac Delamain
- Voda po potrebi (3 l)
Ulje od vlasca:
- 50 g vlasca
- 200 ml suncokretovog ulja
Priprema:
- Prvo zamijesiti tijesto za paštu koristeći semolu, vodu i sol.
- Na maslinovom ulju izdinstati (uvenuti) luk, zatim dodati režanj češnjaka, dinstati još 10 – 15 min, na laganoj vatri. Dodajemo šljivar rajčice, kuhamo ga pola sata do 45 min na laganoj vatri. Na kraju sve začiniti sa soli, bosiljkom i šećerom te na kraju razraditi kroz pasirku.
- U kipuću vodu dodati tapioka kuglice te kuhati i miješati dok kuglice u potpunosti ne nestanu. Procijediti tekućinu i smjesu tapioke pomiješati i izblendati sa prethodno dobivenom šalšom. Razmazati na silikon, staviti u dehidrator na 24h, 65C.
- Za salsu izrezati papriku i krastavce na sitne brunoise kockice te začiniti sa svježim sjeckanim vlascem, soli, acetom di miele i maslinovim uljem.
- Na maslinovom ulju zdinstati narezano povrće, zatim dodati Cognac, iskuhati alkohol, te dodati zapečene ljuske i glave jastoga koje smo prethodno pekli u pečenici 5 minuta na 200C. Dodati vode, prokuhati te kuhati 15 min, procijediti i pustiti da se reducira tako da ostane 20% tekućine.
- U blenderu smiksati narezani vlasac i ulje, zatim staviti u cjedilo s gazom te procijediti preko noći.
- Jastog očistiti, od repa odvojiti 10% mesa te narezati na sitno kao tartar. Ostatak repa vakumirati, staviti u sous vide na 37C.
Priprema jastog šute:
- Na maslinovom ulju dodati režanj češnjaka, pustiti da se češnjak malo zapeče, dodati bisque, pustiti da malo prokuha. Maknuti češnjak, dodati šalšu, opet prokuhati te unutra dodati kuhanu paštu (1,5 min – 2 min). Začiniti sa uljem od vlasca, svježim vlascem, maslinovim uljem i po potrebi soli te dodati tartar od jastoga te sve zajedno promiješati.
- Rep jastoga zapeći na vreloj tavici 15 sek. Zatim ga narezati na 3 jednaka dijela, premazati sa uljem od vlasca te posuti svježim vlascem.
- Prvo servirati paštu na tanjur, na nju staviti 3 komada jastoga, salsu na 3 hrpice i 3 komadića čipsa.