FULIRANJE NA MORU

RECEPT VJEKA BAŠIĆA: Arancini od sušene ribe i šalša od pomidora

 Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA
Riblji street food uz ritmove dobre glazbe

700 g suhe ribe
150 g luka
70 g češnjaka
200 ml maslinova ulja
1 čajna žličica koncentrata od rajčice
sol i papar
200 ml polusuhog vina
riblji temeljac
200 g riže
peršin, timijan, bosiljak
1000 g rajčica (šljivari)

-SPECIJAL DOBRA HRANA-
Murter, 180719.
Za Dobru hranu jela od chefova Marka Palfija i Vjeka Basica koja ce se raditi na nadolazecem festivalu Fuliranje na moru.
Na fotografiji: Jelo od Vjeke Basica.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

Namočite suhu ribu (morski pas, tabinja, oslić) preko noći. Nakon toga blanširajte u kipućoj vodi pa odvojite meso od kostiju. U posebnoj zdjeli na malo maslinova ulja prodinstajte ljutiku, a kad je omekšala, dodajte i suhu ribu, koncentrat od rajčice te malo krumpira narezanog na kockice. Sve podlijte ribljim temeljcem, začinite solju i paprom pa kuhajte pola sata. Pri kraju dodajte polusuho vino i crvenu papriku pa pustite da alkohol iskuha. Tako pripremljeni brudet ohladite i izradite u blenderu. U smjesu dodajte kuhanu rižu, isjeckani peršin i malo timijana. Smjesa mora biti homogena i morate moći napraviti kuglice. Kad ste ih oblikovali, panirajte ih u panko mrvicama pa ispržite. U drugoj posudi napravite šalšu tako da na maslinovu ulju zažutite luk i češnjak te potom dodate sjeckane rajčice, sol i papar pa kuhate na laganoj vatri 3 sata. Na kraju dodajte svježi bosiljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:56