NEŠTO SE DOBRO KUHA

RECEPTI MARINA MEDAKA: Ako ove godine nećete stići na Advent, sočne kobasice u mekom pecivu možete pripremiti i kod kuće!

Bliži se TO doba godine...

Zagreb, 231019
Chef Marin Medak odrzao je radionicu pastramija u Bagel baru. Na slici je: Marin Medak.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Za kobasice:

1 kg svinjetine
0,16 kg svinjske kože
0,02 kg soli
0,01 kg papra
0,023 kg češnjaka u prahu
0,005 kg kadulje
0,002 kg mažurana
0,002 kg timijana
0,036, l bijelog vina

Pomješajte sve suhe sastojke u većoj posudi. Potom dodajte bijelo vino te sve dobro promješajte dok ne dobijete sjedinjenu masu. Dodajte mljeveno svinjsko meso te također mljevenu svinjsku kožu. Sve zajedno dobro izmješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pripremite stroj za punjenje kobasica te crijevo za punjenje kobasica koje ste prethodno natopili u vodi. Smjesu za punjenje kobasica premjestite iz zdjele u stroj za punjenje. Crijevo namjestite na nastavak za punjenje kobasica te uključite stroj i punite kobasice cca 120 grama.

Prženi luk

Luk ogulite i očistite. Izrežite ga na kolutiće debljice cca 2 mm. Pripremite mlijeko te luk stavite u mlijeko da se jačina luka opusti (cca 1 sat). Pripremite oštro brašno te ocjeđeni luk stavite u oštro brašno. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite luk. Luk poslje prženja odložite u posudu s ubrusom da upije ulje. Prije serviranja posolite.

Cassoulet od bijelog graha

Bijeli grah namočite večer prije u mlaku vodu! Luk i češnjak nasjeckajte na kockice te stavite u lončić s maslacem da se pirja. Nakon par minuta dodajte pasiranu rajčicu. Kada je rajčica prokuhala, dodajte bijeli grah i malo temeljca te kuhajte. U međuvremenu nasjeckajte papriku na kockice te cherry rajčice na četvrtine i dodajte u grah. Pustite da se kuha cca 30-ak minuta uz povremeno mješanje. Nakon 30 min provjerite je li grah kuhan. Ako je grah kuhan, dodajte timijan i lovorov list te pustite da odstoji na ugašenom štednjaku kako bi se mirisi začinskog bilja opustili. Prije posluživanja začinite do kraja te poslužite uz kobasicu.

Lizika od muškatne buče

0,6 kg brašna tipa T - 550
0,4 kg pireao od muškatne tikve
0,1 kg maslaca
0,02 kg soli
0,04 kg kvasca
0,1 kg šećera

Napravite pire od pečene muškatne buče. Pomješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli te sve mokre sastojke u drugoj zdjeli. Kvasac aktivirajte u malo vode te pustite na toplom mjestu da počne reakcija. Pire od buče dodajte u suhe sastojke zajedno s kvascem i dobro promješajte. Nakon toga dodajte kvasac i po potrebi mlijeka (ovisno o pireu od buče). Mješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu za kruh. Tijesto pustite da se digne na toplom mjestu. Nakon što se tijesto diglo premjesite ga te porcionirajte na 120 grama. Porcionirano tijesto frčite u lizike te slažite u pleh u koji ste stavili masni papir. Poredajte lizike jednu do druge. Pospite makom, tostiranim kimom te sušenom koricom limuna. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 12 minuta (ovisno o pećnici).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:05