TRADICIONALNI HRVATSKI RECEPTI

RECEPTI PROVJERENI, OKUSI FANTASTIČNI: Zašto umjesto mousseva i quicheova ne napravite tačkrle i šmarne?

    AUTOR:
    • Slavica Šagolj

  • OBJAVLJENO:
  • 14.11.2019. u 10:04

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Slastice u kojima su uživali naši stari, a uživamo i mi!

Štrukle, zlevanka, tačkrle, bazlamača, šmarne… Tradicionalna su to jela koja su nekada spravljale naše bake, a karakterizira ih samo nekoliko osnovnih sastojaka: brašno, jaja, mlijeko ili voda. Štrukli, ili zagorski štruklji, narodno su jelo koje se priprema u Hrvatskom zagorju i Zagrebu. Mogu se pripremiti na dva osnovna načina: kuhanjem i pečenjem. U davnoj prošlosti, kada su domaćinstva imala blago u štali te su proizvodili domaći sir, to je bio jedini nadjev. U današnje vrijeme naići ćete na puno modernije verzije, punjene voćem, kremama...

Mario Kučera / HANZA MEDIA
 

KUKURUZNO BRAŠNO

Zlevanka ili zlevka je kolač koji se radi u sjevernim dijelovima Hrvatske. Ono po čemu je karakterističan je njegova tekstura i boja koju duguje kukuruznom brašnu. To je gusta kompaktna smjesa koja se samo “zlije” u lim i ispeče, čime je i zaslužila svoj naziv. Dodatak pekmeza ili vrhnja samo je slasni bonus.

Zagreb, 140219.
Za rubriku Koohaca, 4 jela pripremljena u Miele showroomu u Buzinu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Jastučići od tijesta punjeni pekmezom od šljiva koji se kuhaju te posipaju prženim krušnim mrvicama, slastica su koja je karakteristična za Slavoniju, a zovu ih tačkrle, tačci ili taške. Kada bi se provela kratka anketa među našim bakama, sigurno bismo saznali još koji naziv za ove ukusne zalogaje. Za razliku od zlevanke, bazlamača se radi od jaja, šećera, mlijeka i brašna koji se pomiješani izliju na vruću masnoću i zapeku.

PALAČINKE U GRUDICAMA

Ukusne grudice šmarne, poznate još po nazivu kajzeršmarn ili carski drobljenac, desert je na bazi malo gušćeg tijesta za palačinke koje se prilikom pečenja usitnjava kuhačom. Još u prošlom stoljeću doseljenici iz Njemačke, uglavnom naseljeni u Slavoniji i Baranji, donijeli su ovaj recept koji se udomaćio sve do današnjeg dana. No, u kojoj god verziji kušali ovo jelo, osjetit ćete okus tradicije.

Zagreb, 140219.
Za rubriku Koohaca, 4 jela pripremljena u Miele showroomu u Buzinu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Tačkrle

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Štrukle

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Bazlamača

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Zlevanka

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Šmarne

Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Izdvajamo

Iz drugih medija