VELIKA BRITANIJA

RECEPTI S MLJEVENIM MESOM: Pita od mesa, pistacija i brusnica

Marko Miščević / Hanza Media

Prava pastirska pita!

Za nadjev:

300 g brusnica 
3 žlice šećera 
sok pola naranče 
maslinovo ulje 
glavica luka 
4 šnite špeka 
2 češnja češnjaka 
timijan, kadulja 
500 g mljevene svinjetine 
75 g pistacija, muškatni oraščić

 

Za tijesto:

450 g glatkog brašna 
100 g svinjske masti 
4 žlice mlijeka 
1 jaje 
2 žličice soli 
150 ml vode

 

Stavite u posudu brašno i sol. U tavu stavite vodu, mast i mlijeko te malo zagrijte i prelijte preko brašna. Dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto. Ostavite da malo odstoji. U međuvremenu u tavu staviti šećer, brusnice i narančin sok te sjedinite smjesu na laganoj vatri. Pripremite nadjev od mesa: na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckan luk, špek narezan na trakice, češnjak te mljeveno meso koje pirjate oko pola sata. Pretkraj pirjanja dodajte pistacije, listiće timijana i kadulje. Kalup za pečenje (idealan je onaj za torte) obložite papirom za pečenje, 2/3 tijesta razvaljajte i prekrijte kalup sve do rubova. Na tijesto staviti pola mesne smjese, zatim brusnice i na to ostatak mesa. Prekriti ostatkom tijesta i premazati jajem. Peći na 200°C 30 minuta, a onda smanjiti na 180°C i peći još 30 minuta. Ohladiti prije posluživanja. Idealno je što ova delicija može minimalno tri dana stajati u hladnjaku.

Izdvajamo

Iz drugih medija