PROVJERENI RECEPTI

RECEPTI S OMILJENIM BOROVNICAMA: Slatka iznenađenja koja će obožavati baš svi!

Zagreb, 270417. Za rubriku Zdravi tanjuric Nastasja Petric priprema zdrava jela od palente koja mogu jesti i djeca.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

One sa šumskih proplanaka, divlje, kako ih zovu, imaju intenzivniji okus i miris i mnogo su manje od plodova grma porijeklom iz Sjeverne Amerike koji se mogu uzgajati i plantažno.

Ti grmovi daju puno veće bobice, a i pristupačnije su cijenom. Bez obzira na to kakve su, njihova plava boja potiče od antocijanina - moćnog antioksidansa koji smanjuje upale, a sadrži i značajnu količinu pektina koji snižava kolesterol. Sezona im je sada u punom jeku. Prilikom kupnje malo prodrmajte košaricu i provjerite jesu li bobice odvojene, što je znak da su svježe ubrane. Možete ih zamrznuti tako da ih potpuno suhe prosipate po poslužavniku ili nekoj ravnoj površini pa ih tako zamrznute upakirate u vrećicu. Ako ste odlučili kuhati zimnicu, možete ih prije ukuhavanja izblendati pa kuhati s kožicama ili propasirati. Ali, najviše koristi organizmu donose svježe, stoga iskoristite priliku za svakodnevno uživanje u smoothiejima, voćnim salatama, hladnim kremama ili uživajte u njima bobicu po bobicu...

Umak od borovnica

Chutney and sour cream with baked potatoes
Getty Images/iStockphoto
 

Cupcakesi s kremom od borovnica

Blueberry cupcakes with purple butter cream on wooden board, close up. Selective focus
Getty Images/iStockphoto
 

Sočan kolač od borovnica i limuna

Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Kolač od palente, limuna i borovnica

Zagreb, 270417. Za rubriku Zdravi tanjuric Nastasja Petric priprema zdrava jela od palente koja mogu jesti i djeca.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
 

Sladoled od pečenih borovnica

Homemade blueberry ice cream witch fresh blueberries. This creamy delicious ice cream is a perfect treat on a sunny day.
Getty Images/iStockphoto
 

Cheesecake s borovnicama

Blueberry cheesecake with fresh blueberries, selective focus
Getty Images/iStockphoto
 

Raw panna cotta s borovnicama

Zagreb, 250615.
Autorica kolaca Mihaela Devescovi napravila je seriju raw food kolaca prema svojim receptima koje je nedavno objavila u svojoj prvoj kuharici Sirova hrana.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Izdvajamo

Iz drugih medija