Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 35 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- sok od pola limuna
- 1 korica limuna
- 2 žlice naribanog đumbira
- 5, 6 glavica ljutike
- 1 pastrnjak
- 3/4 šalice riže kratkog zrna
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 3 žličice putra
- vezica svježeg peršina
- sol, papar
Priprema
1. korak
Očistite i usitnite ljutiku i pastrnjak. U širokoj posudi zagrijte putar i dodajte usitnjeno povrće. Pirjajte na tihoj vatri dok se luk ne zažuti.
2. korak
Dodajte đumbir i limunovu koricu i pomiješajte. Nakon minutu, dvije dodajte rižu (nemojte je prije ispirati) i pirjajte još minutu, dvije.
3. korak
Kad se namirnice povežu, ulijte dio temeljca (oko šalice i pol) i malo pojačajte vatru. Nakon što temeljac provrije smanjite vatru i dobro promiješajte. Dodajte sol i papar po želji.
4. korak
Kako riža upija tekućinu, tako malo pomalo dodavajte novu i miješajte sve dok riža ne bude kuhana. Pazite da se riža ne prekuha (svakako mora ostati al dente)
5. korak
Pred kraj ubacite i usitnjeni svježi peršin i maknite s vatre. Umiješajte malo putra da postane kremastije i odmah poslužite kako rižoto ne bi postao suh.
6. korak
Savjet: U ovo jelo možete naribati i malo parmezana ili nekog jačeg kozjeg sira.