Malo drugačiji recepti!

RUČAK NA STOLU: Deset odličnih ideja za ručak s piletinom!

Piletina je zakon! Lako se priprema, brzo je gotova i, najvažnije od svega, iznimno je ukusna. Ali ju vrlo često pripremamo na krivi način... Ili bolje rečeno, na uvijek isti način!

Riješenje? Naših deset recepata zbog kojih ćete ponovno i iznova zavoljeti ovu najpoznatiju pticu!

Krem pileća juha

500 g piletine (s kosti ili bez)
1 luk
2 mrkve
2 peršina
1 manji komad celera
peršinov i celerov list
1 klip kukuruza
1 dl vrhnja
maslinovo ulje
1 šnita kruha
sol i papar

U lonac stavite pileće meso, luk koji ste prethodno kratko popekli na ploči na štednjaku ili u pećnici, oguljenu mrkvu, peršin, celer te celerov i peršinov list. U lonac ulijte oko litru i pol do dvije litre vode. Kuhajte na laganoj vatri dok se meso i povrće ne skuha, oko sat vremena. Nožem sastružite zrna kukuruza s klipa. Desetak minuta prije kraja kuhanja u lonac dodajte i kukuruz. Procijedite juhu. Meso otkoštite ako je potrebno i dio mesa vratite u lonac, a dio ostavite sa strane. Posolite i popaprite. Juhu izradite štapnim mikserom ili u blenderu, dodajte ako želite malo kiselog ili slatkog vrhnja i ostavite da kuha još koju minutu. Juhu poslužite s prepečenim kockicama kruha i pokapajte je s malo maslinova ulja.

Piletina s limunom i crnim maslinama

2 batka sa zabatkom
1 pileća prsa
1-2 nešpricana limuna
10-12 crnih maslina
4 češnja češnjaka
timijan
peršinov list
sol
papar (crni i crveni)
maslinovo ulje

Piletinu posolite i popaprite crnim i crvenim paprom. Limun operite pa narežite na kolutove, pa ih prepolovite da dobijete polumjesece. Češnjeve češnjaka oljuštite, a možete ih ostaviti i u ljusci. U zdjelu stavite piletinu, pa rasporedite masline, češnjeve češnjaka i kriške limuna. Prelijte sve maslinovim uljem te poslažite grančice timijana i peršinov list koji ne morate sjeckati; stavite ga sa stabljikom. Pecite na 180 stupnjeva dok meso ne dobije zlatnu boju, oko 45 minuta do sat vremena. Povremeno podlijte sokovima koje će jelo pustiti. Poslužite s pečenim krumpirom i lisnatom salatom.

Pileći gulaš

1 kg piletine
50 dkg krumpira
kumin i kopar
2 glavice luka
3 rajčice
sol, papar, mljevena paprika
2 mrkve

Pile očistiti, oprati i narezati na komade. Na masti popržiti nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. Posipati mljevenom slatkom paprikom i kuminom pa dodati narezano meso. Posoliti, zaliti vodom i pirjati na srednje jakoj vatri da meso upola omekša. Tada dodati krumpir narezan na kockice, nasjeckane rajčice i toliko vode da sve meso bude pokriveno pa kuhati da sve potpuno omekša. Zgotovljeno jušno jelo posipati nasjeckanim koprom i poslužiti uz salatu po želji.

Pileći paprikaš

1 kg pilećih bataka
2 veće glavice crvenog luka
4 veće mrkve
1 korijen celera
maslinovo ulje
1 žlica koncentrata rajčice
mljevena crvena paprika (slatka)
2 žlice kiselog vrhnja
pileći temeljac
sol
papar u zrnu

Stewed chicken with spices in a tomato sauce
Getty Images/iStockphoto

Pileće batke dobro posolite i popaprite. U posudi zagrijte ulje i meso popržite sa svih strana. Kada dobije boju, maknite s vatre i meso izvadite. Luk narežite na sitne komade, a mrkvu i celer naribajte i dodajte luku. Sve to malo propirjajte na ulju na kojem se dinstala piletina. Kada povrće malo omekša, dodajte crvene paprike, sol i papar te nakon minutu koncentrat rajčice i miješajte. Dodajte ponovno meso te podlijte pilećim temeljcem. Kada temeljac zakipi, smanjite vatru i poklopite. Svako malo protresite posudu kako se meso ne bi zalijepilo za dno. Paprikaš je gotov kada meso omekša. Probajte ga probosti vilicom (kada se meso lagano odvaja od kostiju, jelo je gotovo). Izvadite batke iz umaka i odložite sa strane. Štapnim mikserom izmiksajte umak i povće te dodajte dvije žlice kiselog vrhnja i dobro pomiješajte. Vratite batke u kremasti umak i poklopite. Servirajte s njokima.

Kremasta tjestenina s piletinom i pestom od bosiljka

2 šake svježeg bosiljka
1 dcl maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
žlica tostiranih pinjola
žličica limunovog soka
2 šake parmezana
sol i papar
250 g pilećih prsa
500 g tjestenine po želji

pasta with pesto sauce and chicken breast, healthy food
Getty Images/iStockphoto

Bosiljak izrežite na sitne komadiće i ubacite u posudu. Dodajte maslinovo ulje, protisnuti češnjak, tostirane pinjole, limunov sok, parmezan i sol i papar. Sve izmiksajte štapnim mikserom dok se ne pretvori u savršenu pastu. Tjesteninu skuhajte al dente. Dok je još vruća, sa žlicom vode od kuhanja, dodajte joj pesto. Piletinu začinjenu soli i paprom prepržite lagano na maslinovom ulju. Dodajte na tjesteninu. Poslužite uz salatu od svježih rajčica.

Pileći curry

500 g pilećih prsa
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
1 žličica đumbira
1 žličica kurkume ili curryja
pola svježeg čilija
200 g pelata
1 jogurt
svježi korijander i peršin

Traditional Thai spice curry with chicken recipe.
Getty Images/iStockphoto

Pileća prsa izrežite na kockice, posolite i popaprite pa ih propržite na maslinovom ulju i nakon toga izvadite i stavite sa strane. Na preostalu masnoću dodajte luk, češnjak i đumbir. Dodajte pelate zajedno s kurkumom ili curryjem, isjeckanim čilijem, jogurtom i sitno nasjeckanim peršinom i korijanderom. Pustite neka se kuha na laganoj vatri oko 20-ak minuta. Dodajte piletinu i pustite da se krčka još 15-ak minuta. Poslužite uz kuhanu rižu.

Tagliatelle sa špinatom i piletinom

1 pakiranje tagliatella (možete kupite one od špinata ili koristiti obične)
1 žlica maslinovog ulja
250 g otkoštanih bataka i zabataka
sol i papar
10 dkg pancete
2 češnja češnjaka
par svježih cherry rajčica
250 g baby špinata
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 šaka ribanog parmezana
svježi bosiljak

Pasta with chicken meat and courgette in cream sauce
Getty Images/iStockphoto

Tjesteninu skuhajte al dente. Na malo maslinova ulja u posebnoj tavi prepržite piletinu irzeranu na manje komadiće. Posolite ju i popaprite. Dodajte pancetu izretanu na male trakice i pržite dok na posatne hrskava. Dodajte protisnuti češnjak i vrhnje za kuhanje. Baby špinat jednostavno natrgajte u tavu, povenuti će dovoljno u vrhnju. Kad se malo zgusne, dodajte tjesteninu i sve promiješajte. Poslužite sa svježim bosiljkom, cherry rajčicama i naribanim parmezanom.

Piletina s umakom od rajčica i maslaca

500 g pilećih bataka i zabataka
sol i papar
2 žlice maslinovog ulja
6 zrelih rajčica
3 češnja češnjaka
šaka svježeg bosiljka
100 g maslaca

Chicken stewed with tomatoes and onion
Getty Images/iStockphoto

Piletinu dobro posolite i popaprite. Ispržite ju u dubljoj tavi na maslinovom ulju. Rajčite uronite u kipuću vodu, izvadite ih iz nje nakon minutu i ogulite. Izrežite ih na sitne komadiće. Kada je piletina gotova, dodajte joj rajčice i protisnuti češnjak. Dinstajte dok se rajčica ne zgusne. Dodajte maslac i sve dobro promiješajte. Pirjajte oko 15-ak minuta. Maknite s vatre i dodajte svježe isjeckani bosiljak.

Pileća prsa punjena rajčicom, mozzarellom i bosiljkom

200 g mozzerelle
šaka bosiljka
sol
papar
češnjak u prahu
maslinovo ulje
2 rajčice
500 g pilećih prsa

Grilled chicken breasts stuffed with vegetables on rustic wooden table
Getty Images/iStockphoto

Pileća prsa prerežite tako da dobijete džep u koji ćete staviti punjenje. Posolite ih i dodajte češnjak u prahu. Mozzarellu i rajčicu izrežite na ploške. Piletinu napunite bosiljkom, mozzerellom i rajčicom. Protvan namastite maslinovim uljem i stavite u njega napunjena pileća prsa. Prelijte ih s još malo maslinova ulja. Stavite na vrh još mozzarelle i zapecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Pileća prsa punjena feta sirom

800 g pilećih prsa
100 g feta sira
soli, papra
malo svježeg bosiljka i majčine dušice
žličicu mljevene crvene paprike
4 žlice maslinova ulja
2 manje tikvice
limunov sok
listići svježe metvice

Pileća prsa pažljivo zarežite nožem po sredini tako da napravite džepić. Feta sir izrežite na sitne kockice, ili ga izdobite vilicom. Nasjeckajte listiće bosiljka i majčine dušice. Pomiješajte feta sir s bosiljkom i majčinom dušicom te dobivenom smjesom napunite džepiće. Punite do džepića jer će u protivnom nadjev prilikom prženja curiti. Prema potrebi džepić možete zatvoriti čačkalicom.Izvana meso natrljajte crvenom paprikom i pustite ga da se odmori desetak minuta. Na 2 žlice maslinova ulja odreske par minuta prepržite s obje strane. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Nauljite pleh za pečenje, poslažite odreske i pecite ih dvadesetak minuta. Tikvice vrlo tanko naribajte ili oštrim nožem narežite na deblje, ali tanke rezance. Prije posluživanja uz piletinu poslažite sirove tikvice koje pokapajte limunovim sokom i pospite sjeckanim listićima metvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:00