ŠTA JE LJETO BEZ PUNJENE PAPRIKE

RUČAK NA STOLU: Punjena paprika

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Neka se ovo omiljeno jelo nađe i na vašem stolu!

Za punjenu papriku je bitno da uzmete kvalitetno meso, najbolje pola svinjetine, pola junetine, a ako se volite igrati okusima možete nasjeckati i koju kobasicu ili malo pancete narezane na male komadiće. Puno je ukusnije ako ćete sami raditi salsu od rajčica i ne ispasirati je do kraja. A na kraju poslužiti uz pire krumpir.

Sastojci:

Za paprike:

1 kg mljevenog mesa (pola svinjetina, pola junetina)
glavica luka (najbolje ljubičastog)
3 žlice riže
1 jaje
sol, papar
malo crvene paprike
8-10 manjih, ne premesnatih paprika

Umak:

2,5 kg zrelih rajčica
glavica luka
žličica šećera
sol, papar
10 listova bosiljka
žlica maslinova ulja

Zagreb, 170714.
Jela od raznih vrsta povrca. Punjena paprika, punjeni listovi kelja, punjene tikvice, zapecen i punjen luk i rajcica, punjena i zapecena endivija.sva jela pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i smjesom napunite očišćene i izdubljene paprike. Nemojte ih previše napuniti jer smjesa tijekom kuhanja nabubri pa bi se mogle raspadati ili će smjesa ostati zbijena i pretvrda, zato ih punite do 3/4, a u sredini ostavite prostor veličine prsta.

Na dno posude u kojoj ćete ih peći stavite malo maslinova ulja pa na njega poslažite paprike. Prelijte umakom od rajčice. Ako umak radite od svježih rajčica, na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, dodajte rajčice, šećer i sol pa kuhajte dok se sasvim ne raspadnu. Propasirajte da odstranite sjemenke. Ako koristite pasatu, samo je dodajte luku koji ste popržili na ulju. Začinite i dodajte usitnjeni bosiljak.

Poklopite (ili prekrijte folijom) pa stavite peći na 180 stupnjeva oko dva sata. Na kraju ih kratko zapecite i bez poklopca.

Svidio vam se recept? Pročitajte još:

Pečene punjene paprike

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:01