RECEPTI DOBRE HRANE

TREŠNJE U SLASTICAMA KOJE ĆETE OBOŽAVATI: Nismo uspjeli odoljeti ovom crvenom i sočnom voću koje vlada tržnicama!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Nismo uspjeli odoljeti ovom prekrasnom, crvenom i sočnom voću koje je vlada tržnicama pa smo našu Slavicu zamolili da nama njime zasladi život

Dolaskom na plac ili dućan ne možete ne zamijetiti ove slatke crvene plodove koji mame izgledom, ali i svojim dobrim karakteristikama. Naime, svježe trešnje sadrže vitamine A, B i C, mnogo minerala, posebno kalcija, željeza i kalija te su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti. Stoga ih imajte u uredu i grickajte kao međuobrok. Danas ih kupujem, no rado se sjetim zanimljivosti iz mog djetinjstva koja je mojoj devetnaestogodišnjoj kćeri jednostavno nezamisliva. Naime, poslijepodnevna druženja znali smo provoditi na drvu trešnje i prepričavati događaje iz tada osnovne škole, a usput smo pokušavali doći do najboljeg i najzrelijeg ploda. Jednom zgodom sam se čak u haljini penjala na stablo. Naravno, zapela sam za granu, poderala haljinu, pobrala kaznu, ali sam se ipak najela trešanja. Zbog te epizode godinama nisam baš bila ljubitelj te voćkice, sve dok nisam bila trudna. Kad su došle prve trešnje početkom svibnja pa sve do kraja srpnja moja obitelj imala je jednu jedinu zadaću, a to je da mi nabavi trešnje jer sam ih jela u enormnim količinama.

Kad sam rodila moju djevojčicu koja je bila rumena kao mala trešnja, čak su me nagovarali da je tako i nazovem. No, šalu na stranu, isprobajte bez ustručavanja naše recepte i zasladite se poslije ručka ili večere slatkim delicijama s dodatkom trešanja. Dok smo kuhali i snimali, fotografa Marka i mene posebno su oduševile roza palačinke s kremom od kikirikija i bijele čokolade. S obzirom na to da trešnje imaju nevjerojatno malo kalorija, bez imalo grižnje savjesti u ovoj deliciji možete uživati u bilo koje doba dana.

Mini quiche s trešnjama

Marko Miščević

Torta s trešnjama

Marko Miščević

Rolada s trešnjama

Marko Miščević

Desert u čaši

Marko Miščević

Palačinke s trešnjama i kremom od kikirikija

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:20