DANAS RADIMO KREMŠNITE

SAMOBORSKE KREMŠNITE: U našoj redakciji su se razgrabile, a nadamo se da će se isto dogoditi i za vašim stolom!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Kremšnite su klasična poslastica koju malo tko ne voli. U našoj redakciji su omiljene, a mi s vama dijelimo recept s kojim nećete moći pogriješiti...

Kako stoji na stranicama Grada Samobora: "priča o samoborskoj kremšniti počinje još 20-ih godina prošlog stoljeća, nakon povratka Đure Lukačića iz Zagreba. Đuro je u zagrebačkim slastičarnicama izučavao zanat, kombinirao recepture majstora od kojih je učio i tako dobio poslasticu koja je proslavila Samobor. Premda se po nekim pričama o porijeklu recepta spominju i utjecaj majstora iz Mađarske, pa čak i Austro-Ugarske, svi sa sigurnošću tvrde da je upravo Đuro Lukačić otac prave samoborske kremšnite. Kremšnite su se počele raditi u slastičarnici Marka Lukačića, Đurina brata, smještenoj na samoborskom trgu."

E, pa u čast opjevanoj slastici (da, o kremšniti su skladane i pjesme) s vama dijelimo recept koji ćete voljeti i uvijek mu se vraćati kada je riječ o slavnoj samoborskoj kremastoj kocki.

Sastojci:

500 grama lisnatog tijesta

Za prvu smjesu:

10 žumanjaka
30 dag brašna
30 dag šećera
2 vanilin šećera
2 dcl mlijeka

Za drugu smjesu:

12 dcl mlijeka
12 dcl vode
2 vanilin šećera

Za treću smjesu:

10 bjelanjaka
20 dkg šećera u prahu

Zagreb, 210220.
Anita Saric izradjuje lisnato tijesto.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Priprema:

Lisnato tijesto razvaljajte u dvije tanke kore dimenzija 40x20 centimetara. Ispecite ih na donjoj strani lima za pečenje, oko 25 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Kad su obje kore pečene, stavite ih sa strane. Za prvu smjesu, električnim mikserom izmiksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok ne postanu svijetli. Dodajte brašno i mlijeko. Za drugu smjesu, pomiješajte sve sastojke te ih zakuhajte. Kad su mlijeko i voda gotovo zakuhali, dodajte nekoliko velikih žlica u smjesu sa žumanjcima kako biste ih temperirali. Zatim sve dodajte u ostatak mlijeka i vode te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta. Maknite s vatre. Za treću smjesu, električnim mikserom umiješajte bjelanjke i šećer u prahu dok ne postanu čvrsti. Dodajte ih u drugu smjesu dok je još topla pa sve dobro izmiješajte, ručno. Stavite prvu koru u protvan pa ju prelijte još toplom smjesom. Na smjesu stavite i drugu koru. Stavite kremšnite na hlađenje prvo na sobnu temperaturu oko sat vremena te zatim u hladnjak preko noći. Kad su ohlađene, pospite ih šećerom u prahu i izrežite na velike kvadrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:51