Sekeli se može raditi kao jušna varijanta, znači s više tekućine, i tada se služi s kuhanim krumpirom ili se radi na gušće, tako da se tekućina izreducira do samog kraja i služi se s pireom. A postoji i verzija za prave mahere i šmekere, a to je ona kad se pri kuhanju sekelija doda i svinjska nogica, koja će pustiti sve što treba da gulaš dodatno dobije na okusu.
Sekeli gulaš
1 kg svinjskog mesa, vratina ili lopatica
35 dag luka
1 kg kiselog kupusa
2-3 lovorova lista
papar u zrnu
mljevena crvena paprika
1 žličica šećera
2-3 češnja češnjaka
svinjska mast
Na svinjskoj masti popržite meso narezano na kockice veličine zalogaja pa ga izvadite iz posude. Na istoj masnoći zažutite luk skoro do karamelizacije, a potom dodajte lovor, papar u zrnu, cijele češnjeve češnjaka, samo lagano zgnječene, i mljevenu crvenu papriku. Dodajte zelje i podlijte vodom ili temeljcem, i to pilećim, jer je neutralniji. Dinstajte dok zelje ne omekša, a pred kraj dodajte i malo šećera koji će ublažiti kiselost i pojačati okus. Poslužite s kuhanim krumpirom ili pireom.
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma