KUHAM I ŠERAM

SLATKA TAJNA SVINJETINE S KISELIM KUPUSOM: I kad ne radi, kuhar mora kuhati. Danas Christian Misirača radi mađarski klasik!

Volimo kiselo zelje u svim njegovim izdanjima, od običnog dinstanog, kao prilog krvavicama i bunceku ili nekom pečenju, do sarme, arambaša i sekeli-gulaša. A što sve treba znati pri kuhanju potonjeg, upitali smo chefa Christiana Misiraču, poznatog po angažmanima u brojnim kulinarskim showovima, od kojih je možda najpoznatiji posljednji, “Kuhan i pečen”...

Sekeli se može raditi kao jušna varijanta, znači s više tekućine, i tada se služi s kuhanim krumpirom ili se radi na gušće, tako da se tekućina izreducira do samog kraja i služi se s pireom. A postoji i verzija za prave mahere i šmekere, a to je ona kad se pri kuhanju sekelija doda i svinjska nogica, koja će pustiti sve što treba da gulaš dodatno dobije na okusu.

Marko Miščević / Hanza Media

Sekeli gulaš

1 kg svinjskog mesa, vratina ili lopatica
35 dag luka
1 kg kiselog kupusa
2-3 lovorova lista
papar u zrnu
mljevena crvena paprika
1 žličica šećera
2-3 češnja češnjaka
svinjska mast

Sekeli gulaš
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Na svinjskoj masti popržite meso narezano na kockice veličine zalogaja pa ga izvadite iz posude. Na istoj masnoći zažutite luk skoro do karamelizacije, a potom dodajte lovor, papar u zrnu, cijele češnjeve češnjaka, samo lagano zgnječene, i mljevenu crvenu papriku. Dodajte zelje i podlijte vodom ili temeljcem, i to pilećim, jer je neutralniji. Dinstajte dok zelje ne omekša, a pred kraj dodajte i malo šećera koji će ublažiti kiselost i pojačati okus. Poslužite s kuhanim krumpirom ili pireom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:26