Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 6
Sastojci
- Za tijesto
- 250 g brašna
- 125 g hladnog, na kockice narezanog maslaca
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- Za punjenje
- 4 srednje velika žutanjka
- 390 ugušćenog mlijeka
- 3 žličice ribane korice limete
- 130 ml (5 – 6 limeta) soka limete
- šećer u prahu za dekoraciju
Priprema
1. korak
U velikoj posudi pomiješajte sastojke za tijesto i mijesite ih dok se ne pretvore u masnu kuglu. Ako je kugla presuha, slobodno joj dodajte dvije žlice hladne vode. Kuglu tijesta presvucite prozirnom folijom i smjestite u hladnjak na 30 minuta.
2. korak
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
3. korak
Kalup za pite obložite masnim papirom i ravnomjerno po njemu razvucite tijesto. Prekrijte ga drugim masnim papirom i posipajte – grahom!
4. korak
Pecite ga tako 15 minuta. Izvadite iz pećnice i uklonite masni papir i grah, vratite u pećnicu i pecite još 5 do 10 minuta.
5. korak
Kad je tijesto suho na dodir, izvadite ga iz pećnice i pustite da se hladi sa strane. Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
6. korak
U drugoj posudi pomiješajte žumanjke, ugušćeno mlijeko, limetinu koricu i sok i miksajte 1 do 2 minute. Izlijte sadržaj u kalup od pite, odnosno na tijesto i stavite sve u pećnicu na 20 – 25 minuta. Kad vam se učini da je punjenje dobilo laganu, sjajnu koricu po površini, izvadite pitu iz pećnice i stavite je da se hladi 2 sata ili najbolje preko noći.
7. korak
Tako će se sve lijepo stisnuti i povezati pa ćete imati najbolju pitu od limete – ikada.
Prije posluživanja kriške posipajte šećerom u prahu. Sve to možete učiniti i u manjim kalupima za muffine pa ćete dobiti 6 slatkih pituljica od limete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....