RECEPTI DOBRE HRANE

SLATKI I SLASNI PLODOVI MANDARINA: Zatvorili smo se u kuhinju i pripremili originalne recepte s omiljenom jesenskom voćkom!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Osim što uživate u njihovu osvježavajućem okusu, iskoristite ih u kuhinji za izradu deserata i iznenađujućih delicija

Prije par godina s obitelji sam bila u Pločama i od mještana slušala prekrasne priče o poljima mandarina, o berbi te predivnom mirisu koji se širi neretvanskom dolinom zahvaljujući ovoj voćki. Sve mi je to bilo fantastično, i htjela sam i ja to osjetiti. Naravno da je moja obitelj popustila mojem moljakanju i odlučili smo boravak produljiti bar za jedan dan i istraživati mjesta oko rijeke Neretve. I avantura tu počinje. Putujemo put Komina i Opuzena te dolazimo do malenog mjesta imena Kula Norinska. Tu se zaustavljamo i odlučujemo prenoćiti. Smještaj smo našli u simpatičnom hotelu gdje su nas dočekali kao da smo dio njihove obitelji i ponudili nam svoje domaće proizvode, a među ostalim i mandarine koje su bile savršenog okusa, pune sočnog soka, i meni tada posebnog mirisa. Opijena tom voćkom, i već viđenim prekrasnim poljima mandarina, utonula sam u san. Probudio me cvrkut ptica i veselo šuškanje mještana po ulici.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Otvorila sam prozor i u jednom trenutku pomislila da sam na drugom planetu. Bili smo okruženi tisućama stabala mandarina punih zelenih listova, a iza svakog lista ponosno su izvirivale te narančaste okruglice. Poljem se širio slatkasto-kiselkasti miris koji sam udisala punim plućima, sa željom da ga spremim i nikad ne zaboravim. Opčinjena tom divotom, izašla sam vani i uživala u pogledu i nije mi palo na pamet da uberem plodove, jer svaki je bio savršen i trebao je biti baš na tom drvetu. Bio je to izlet koji ću dugo pamtiti. Od tada se posebno razveselim kad na zagrebačkim tržnicama vidim ovo neretvansko blago koje uvijek izmami osmijeh na mojim usnama i podsjeti me na divnu avanturu. Ova voćka pripada porodici citrusa, bogata je vitaminom C i A, folnom kiselinom i kalijem. Pri kupnji mandarina birajte one veće jer su bogatije sokom. Poželjno ih je držati podalje od direktnog svjetla kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente. Mandarina je namirnica koja se s lakoćom koristi u slanim i slatkim jelima. Žele, sladoled ili voćna salata najjednostavnije su slastice, no piletina ili riba bit će puno ukusnija i aromatičnija zahvaljujući soku od mandarina. Počastite svaki dan svoje nepce ovom voćkom, ali i iznenadite svoje najdraže našim receptima s dodatkom mandarina.

Džem od mandarina

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Svinjski kare s mandarinama

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Sladoled od mandarina

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pečena krilca u umaku od mandarina

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Salata s mandarinama i kozicama

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:46