OBOŽAVANJE ČOKOLADE

SLATKI RECEPT DANA: Kremasti čokoladni tart od prhkog tijesta po receptu dalmatinske pekarnice Kroštula!

 Marko Miščević
Sve traženija pekarnica Kroštula iz Pakoštana ključ uspjeha pronašla je u prirodnim kvascima, dugoj fermentaciji i festivalima

SLATKO PRHKO TIJESTO:

250 g brašna T-550
125 g omekšalog maslaca
100 g šećera u prahu
jaje
2 g soli
30 g mljevenih tostiranih badema

SLANI KARAMEL:

250 g šećera
100 g maslaca
100 g vrhnja za kuhanje
7 g soli
40 g tostiranih lješnjaka

ČOKOLADNA KREMA:

200 g vrhnja za kuhanje
190 g tamne čokolade sa 74% kakaa
20 g šećera u prahu
2 jajeta
150 g mlijeka

Marko Miščević

Miksajte maslac i šećer na laganoj brzini jednu minutu dok se smjesa ne sjedini, zatim pojačajte brzinu i miksajte 3-4 minute da smjesa postane bijela i pjenasta. Dodajte jaje i umiješajte ga u smjesu, dodajte prosijano brašno, sol i nastavite miješati na laganoj brzini da se smjesa sjedini. Dodajte mljevene bademe i kratko miješajte. Oblikujte tijesto u disk, umotajte ga u plastičnu foliju i hladite ga četiri sata u hladnjaku. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od 3 mm, stavite ga u kalup od 18 cm, utisnite rubove i hladite u hladnjaku jedan sat. Izvadite kalup iz hladnjaka pa oštrim nožem odstranite višak tijesta koji pada preko ruba kalupa. Prekrijte tijesto papirom za pečenje, na papir uspite grah ili rižu i pecite tijesto u pećnici 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon 15 minuta uklonite papir s rižom pa vratite tijesto na još 5 minuta u pećnicu da poprimi zlatnosmeđu boju.

SLANI KARAMEL:

Na srednje jakoj vatri zagrijte tavu od inoksa, uspite u nju polovicu šećera i ne dirajte dok se šećer ne otopi i poprimi blagu smeđu boju. Potom dodajte drugu polovicu šećera i pustite da se otopi i dobije tamnosmeđu boju. Maknite s vatre, dodajte toplo vrhnje za kuhanje pa vratite na vatru i lagano miješajte dok se smjesa ne poveže, a šećer ponovno ne rastopi. Zatim dodajte maslac i lagano miješajte. Kada sve zakuha, ugasite vatru, dodajte sol te dobro promiješajte.

Marko Miščević

ČOKOLADNA KREMA:

Razlomite čokoladu na kockice i stavite u vatrostalnu posudu. Ugrijte mlijeko, vrhnje i šećer pa ih prelijte po čokoladi te ostavite da se ona otopi. Lagano miješajte dok smjesa ne postane glatka. Kada se smjesa ohladi na 43 Celzijeva stupnja, dodajte razmućena jaja i sve dobro izmiješajte. Udarite posudom lagano o stol kako biste izbili zrak nakupljen u smjesi.

SLAGANJE TARTA:

U napola pečenu školjku tijesta ulijte karamel tako da u tankom sloju prekrije njezino dno pa rasporedite pečene lješnjake po karamelu. Kroz cijedilo lagano izlijte čokoladnu kremu u tart pa pecite u pećnici na 150 Cezijevih stupnjeva 15-18 minuta. Potom ugasite pećnicu i ostavite tart još 5 minuta u zatvorenoj pećnici. Poslužite ohlađeno na sobnoj temperaturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:32