NEŠTO SLATKO

SLATKO OD MALINA: Kocke sa šlagom

Jeste li znali da je malina biljka iz porodice ruža, a potječe iz jugoistočne Europe. Izravno raste uz živice i rubove puteva te šumaraka, a danas, ove koje možemo nabaviti u plastičnoj ambalaži, uzgajaju se u vrtovima, odnosno nasadima.

Za tijesto:

3 jaja
100 g šećera
1 žličica naribane limunove korice
5 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo

Za nadjev:

500 ml slatkog vrhnja
6 listova želatine
1 košarica malina
1 vanilin šećer
50 g šećera u prahu

Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke tucite sa šećerom dok se ne zabijele. Dodajte limunovu koricu. Brašno prosijte s praškom za pecivo, pa ga pjenjačom ručno umiješajte u žutu smjesu. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Od bjelanjaka stucite snijeg, pjenjačom ga umiješajte u žutu smjesu. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu i pecite dvadesetak minuta. Probajte čačkalicom je li pečeno - ako jest, neće se tijesto uhvatiti za nju. Ostavite da se ohladi. Kad se tijesto ohladilo, natrgajte listiće želatine i stavite ih u hladnu vodu da omekšaju. Potom ih nakon desetak minuta ožmiknite i rastopite u zdjelici na vrlo maloj vatri uz stalno miješanje. Istucite od slatkog vrhnja šlag i kad postane tvrd, umiješajte mikserom želatinu polagano je ulijevajući u šlag. Prerežite tijesto. Na dno stavite polovicu šlaga, rasporedite maline, stavite drugu polovicu šlaga i gore tijesto. Neka stoji u hladnjaku preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:20