ISPROBANI RECEPTI

SLOW FOOD, ALI DOSLOVNO: Juha od gljiva i puževa

    AUTOR:
    • Luka Benčić

  • OBJAVLJENO:
  • 15.05.2019. u 16:18

Matulji, 270419.
Helicikultura, obiteljski obrt koji se bavi uzgojem, otkupom i preradom puzeva.
Na fotografiji: Juha od gljiva i puzeva.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Sezona puževa: vinogradarski ili šumski, uzgojeni ili divlji, upravo se bude iz sna. Naučite kako ih očistiti, pripremiti i skuhati na najbolji način

100 g kuhanih očišćenih puževa
1 dl bijelog suhog vina
0,3 dl konjaka
1 mrkva
1 stapka celera
1 glavica luka
3 režnja češnjaka
300 g svježih miješanih gljiva
goveđi temeljac
maslinovo ulje
1 žumanjak
sol

Matulji, 270419.
Helicikultura, obiteljski obrt koji se bavi uzgojem, otkupom i preradom puzeva.
Na fotografiji: Juha od gljiva i puzeva.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA
 

Prodinstati sitno narezani luk, mrkvu i celer na maslinovom ulju dovoljno dugo dok se ne dobije glatka kašasta smjesta i onda podliti bijelim vinom i konjakom, kuhati dok ne evaporira, te potom dodati grubo narezane gljive i sjeckani češnjak i kosani peršin. Kad gljive otpuste tekućinu dodati puževe, podliti obilato goveđim temeljcem i kuhati oko 30 minuta. Juha bi trebala biti dosta gusta. Po završetku kuhanja pustiti da se juha malo ohladi i, kad je mlaka, u nju dodati umućen žumanjak, na laganoj vatri kratko ponovno prokuhati i posoliti po ukusu. Poslužiti toplo s kockicama prepečenog kruha.

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija