ISPROBANI RECEPTI

SLOW FOOD, ALI DOSLOVNO: Orzoto s puževima

 Matija Djanešić / HANZA MEDIA
Sezona puževa: vinogradarski ili šumski, uzgojeni ili divlji, upravo se bude iz sna. Naučite kako ih očistiti, pripremiti i skuhati na najbolji način

200 g ječma
2 glavice luka
2 mrkve
48 kuhanih očišćenih puževa
maslac maslinovo ulje
2 dl bijelog suhog vina
muškatni oraščić
2 lista lovora
kosani peršin
sol, papar
1 žličica šećera parmezan

Matulji, 270419.
Helicikultura, obiteljski obrt koji se bavi uzgojem, otkupom i preradom puzeva.
Na fotografiji: Orzotto s puzevima.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Na maslinovom ulju propirjati sitno rezani luk i mrkvu sa žličicom šećera, a kad luk postane staklast dodati 1,5 l vode i namočeni ječam, vino, lovor, muškatni oraščić i sol. Desetak minuta prije kraja kuhanja dodati cijele ili rezane puževe i kuhati na laganoj vatri. Pred kraj u orzotto umiješati grumen maslaca, šaku ribanog parmezana, svježeg kosanog peršina i malo papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:38