ISPROBANI RECEPTI

SLOW FOOD, ALI DOSLOVNO: Sicilijanska caponata s puževima

    AUTOR:
    • Luka Benčić

  • OBJAVLJENO:
  • 15.05.2019. u 16:17

Matulji, 270419.
Helicikultura, obiteljski obrt koji se bavi uzgojem, otkupom i preradom puzeva.
Na fotografiji: Sicilijanska caponata s puzevima.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Sezona puževa: vinogradarski ili šumski, uzgojeni ili divlji, upravo se bude iz sna. Naučite kako ih očistiti, pripremiti i skuhati na najbolji način

2 patlidžana
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 manje glavice luka
2 stapke celera
24 kuhana očišćena puža
80 g crnih usoljenih maslina
30 g usoljenih kapara
200 g sjeckane rajčice
6 fileta slanih srdela
2 žlice sušenih grožđica
2 žličice aceta balsamica
1 žličica šećera
maslinovo ulje svježi
bosiljak
papar

Matulji, 270419.
Helicikultura, obiteljski obrt koji se bavi uzgojem, otkupom i preradom puzeva.
Na fotografiji: Sicilijanska caponata s puzevima.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA
 

Na maslinovom ulju prodinstati soffritto od sitno narezanog luka i celera. Patlidžan s korom narezati na kockice i uz par kapi maslinovog ulja na jakoj vatri prepeći u tavi, kako bi ostao kompaktan kad se doda drugim sastojcima, te ostaviti sa strane. Paprike narezati na krupnije komade, dodati ih u soffritto i kuhati bez dolijevanja vode dok ne omekšaju. Potom dodati masline, kapare, grožđice, filete srdela, nekoliko listića svježeg bosiljka i aceto balsamico, kratko pustiti da se sve prožme i dodati sjeckanu rajčicu (konzerviranu ili svježu oguljenu rajčicu) i žličicu šećera. Kad se umak malo reducira dodati kuhane puževe i kuhati još desetak minuta. Na kraju popapriti (soli vjerojatno neće biti potrebno) te poslužiti uz prepečeni kruh. Soffritto je talijanski naziv za bazu niza jela, a najčešće se sastoji od dinstanog luka, mrkve i celera.

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija