Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 50 dag srdela
- 2 manje tikvice
- 2 srednje velika mlada krumpira
- 2 srednje velika crvena luka
- 1 kavena žličica timijana i origana
- morska sol i bijeli papar
- 0,5 dcl žlica maslinova ulja
- 1dcl bijelolg vina
- 2 žlice prošeka
- 2 zrele rajčice (ili 8 cherry rajčica)
- 1 žlica svježeg sitno sjeckanog peršina
Priprema
1. korak
Očistite srdele (skinite glavu i crijeva pa svaku srdelu prođite prstima ili papirnatim ubrusom da skinete krljušti) i lagano ih posolite. Povrće operite i narežite na manje kriške.
2. korak
U međuvremenu ugrijte dublju tavu ili wok pa na malo maslinova ulja propirjajte povrće. Miješajte i pirjajte par minuta, posolite, dodajte timijan i origano, sve dobro promiješajte i dolijte 1 dcl mlake vode (ili ribljeg / povrtnog temeljca) .
3. korak
Nastavite pirjati dok povrće skoro nije omekšalo pa preko njega dodajte posoljene i popaprene srdele, dolijte vino i prošek pa nastavite kuhati na srednje jakoj vatri pet minuta, odnosno dok alkohol nije ishlapio a tekućina se reducirala. Začinite preostalim maslinovim uljem, posipajte nasjeckanim peršinom pa služite toplo.
Pripremio: Zlatko Gall