Kolač od jogurta
Sastojci:
125 g grčkog jogurta 50 ml ulja korica 1 limuna korica 1 naranče 3 jaja 125 g šećera 200 g glatkog brašna 2 žličice praška za pecivo |
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj posudi izmiksajte jogurt, ulje, koricu limuna i naranče, šećer te jaja dok smjesa ne postane prozračna i lagana. Dodajte sve suhe sastojke. Smjesu prelijte u protvan za pečenje i pecite oko 45 minuta. Kad je kolač gotov, ostavite da se hladi.
Čokoladni kolač iz šalice
Sastojci:
2 jušne žlice kakaa ili čokolade u prahu 3 jušne žlice brašna prstohvat soli šećera po želji (ali otprilike 3 čajne žličice) 1 čajna žličica praška za pecivo 2-3 žlice ulja (možete eksperimentirati i s zgnječenom bananom ili jabučnim sokom umijesto ulja ako želite manje kaloričnu varijantu) 3 žlice mlijeka (možete koristiti i neku drugu vrstu mlijeka..kokosovo, bademovo..) pošten prstohvat vanilinog šećera Nutella ili neki drugi čokoladni namaz (količina nije određena) |
Priprema:
Pomiješajte sve suhe i mokre sastojke. Premjestite ih u šalicu, stavite u mikrovalnu na 30-40 sekundi. Povrh kolača obilno namažite Nutellom ili nekim drugim čokoladni namazom. Možete pričekati da se ohladi, ali mi smo sve smazali onako toplo uz čašu hladnog mlijeka!
Mirisni kuglof s kardamomom
Sastojci:
2 šalice maslaca sobne temperature 3 šalice brašna 1 žličica soli ¼ žličice mljevenog kardamoma 2 šalice šećera u prahu 6 velikih jaja ½ šalice punomasnog vrhnja 1 žličica ekstrakta vanilije |
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250°C. Kalup za kuglof namažite maslacem i lagano pobrašnite. Električnim mikserom izmiksajte 2 šalice maslaca dok ne postane lagan i pahuljast. Zatim smanjite brzinu miksera i dodajte šećer u prahu, sol, kardamom i brašno. Ponovno povećajte brzinu miksera i miksajte 6-8 minuta. Dodajte jaja jedno po jedno. Dodajte punomasno vrhnje i ekstrakt vanilije. Tijesto uspite u kalup za kuglof i pecite 70-80 minuta.
Crumble od bresaka
Sastojci:
100 g šećera 1 prašak za pecivo 700 g brašna 230 g maslaca 1 jaje 1 kg breskvi |
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. U posudi izmrvite hladni maslac s brašnom, praškom za pecivom, jajetom i 60 g šećera. Povežite tijesto. Breskve izrežite na manje komade. 2/3 tijesta razvaljajte i stavite u protvan za pečenje. Stavite breskve i pospite ih s 40 g šećera. Ostatak tijesta naribajte po vrhu. Stavite peći na 200 stupnjeva oko 45 minuta. Možete se poigrati i dodati i orašaste plodove!
Biskvit s kokosom
Sastojci:
2 šalice maslaca sobne temperature 3 šalice brašna 1 žličica soli 2 šalice šećera u prahu 6 velikih jaja ½ šalice punomasnog vrhnja 1 žličica ekstrakta vanilije 150 g kokosa |
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250°C. Protvan za pečenje namažite maslacem i lagano pobrašnite. Električnim mikserom izmiksajte 2 šalice maslaca dok ne postane lagan i pahuljast. Zatim smanjite brzinu miksera i dodajte šećer u prahu, sol, kokos i brašno. Ponovno povećajte brzinu miksera i miksajte 6-8 minuta. Dodajte jaja jedno po jedno. Dodajte punomasno vrhnje i ekstrakt vanilije. Tijesto uspite u protvan za pečenje i pecite 70-80 minuta.