Zapečeni komorač s bešamelom
3 glavice komorača 70 g maslaca 30 g brašna 300 ml mlijeka 20 g parmezana na vrh žličice muškatnog oraščića na vrh noža mljevene crvene paprike sol |
Komoraču odstranite vanjske listove ako su oštećeni, dobro ga operite, izrežite na četvrtine i kuhajte u slanoj vodi. Izvadite ga i ocijedite. U međuvremenu pripremite umak: u zdjelicu stavite 40 g maslaca, dodajte brašno uz neprestano miješanje, pa dodavajte mlijeko ne prekidajući miješanje, pazeći da se ne stvore grudice. Začinite muškatnim oraščićem i malo posolite. Manite s vatre. Dobro ocijeđeni komorač sa svih strana prepecite na tavici koju ste prethodno namastili preostalim maslacem. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Namastite oblik za pečenje, pa pečeni komorač poslažite po dnu. Umak prelijte preko komorača. Po površini posipajte parmezan, pa oblik stavite u pećnicu. Pecite dok se na površini ne napravi zlatnožuta korica (otprilike 20-25 minuta).
Zapečeni krumpir s mješavinom gljiva, mladim lukom i slaninom
500 g sitnog mladog krumpira 250 g šampinjona 150 g bukovača stručak mladog luka 200 g mesnate slanine maslinovo ulje nekoliko grančica kopra sol, papar |
Krumpir nemojte guliti, već ga istrljajte metalnom mrežicom koja inače služi za temeljito čišćenje posuđa (naravno, uzmite novu mrežicu). Stavite ga kuhati u slanu vodu, pazite da ga ne skuhate do kraja! Šampinjone očistite i narežite na deblje kriške. Bukovače očistite, maknite donji dio stapke koji ostaje tvrd, pa ih narežite na manje komade. Nasjeckajte opar. Mladi luk narežite na kolutiće. Slaninu narežite na kockice. U zdjeli pomiješajte prokuhani krumpir, gljive i luk. Začinite ih solju i paprom. Još jednom promiješajte. Istresite ih u maslinovim uljem namašten vatrostalni oblik, pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C otprilike pola sata. Desetak minuta prije pečenja maknite foliju da površina dobije lijepu boju.
Salata od graha i pečene kobasice
400 g sitnog bijelog graha 1 par dimljenih kobasica 250 g cherry rajčica 1 manji luk ili 2 mlada luka peršinov list vinski ili jabučni ocat maslinovo i bučino ulje sol i papar |
Grah namočite preko noći pa ga kuhajte dok ne omekša, oko sat vremena. Ako nemate vremena i niste namočili grah, upotrijebite onaj iz konzerve. Kobasice ispecite na malo masnoće na tavi ili u posudi za pečenje u pećnici na 200 stupnjeva. Kada se ohlade, narežite ih na tanje kolutiće. Cherry rajčice narežite na polovice, a luk na sitne komadiće ili na kolutiće ako koristite mladi (iskoristite i zeleni dio). U zdjelu stavite ocijeđeni grah, narezanu kobasicu, cherry rajčice, luk, nasjeckani peršinov list i začinite solju, paprom, octom , maslinovim i bučinim uljem. Jedite uz komad kukuruznog kruha ili pogaču.
Sendvič sa srdelama
500 g srdela 300 g cherry rajčica peršinov list 200 g rikule bijeli kruh sol brašno maslinovo ulje suncokretovo ulje limunov sok |
Očistite srdele, operite ih i ocijedite. Rajčice stavite u posudu za pečenje na papir za pečenje, pospite ih šećerom u prahu i pecite na 200 stupnjeva 15 minuta (pazite da ne izgore jer će biti gorke). Srdele uvaljajte u brašno i ispecite u vrućem ulju pa ocijedite na papirnatom ubrusu. Kruh narežite na šnite pa ih prepržite na grill tavi, na svaku šnitu složite po dvije-tri srdele i koju cherry rajčicu, pospite sve krupnom solju, nasjeckanim peršinovim listom i pokapajte maslinovim uljem. Poslužite u salatu od rikule, koju začinite solju, limunovim sokom i maslinovim uljem.
Vegetarijanski burger u pecivu
šalice bulgura 2 mrkve žlica sjeckanih listića peršina 3 režnja češnjaka 1 glavica luka 1 jaje 2 žličice sezama sol, papar 3 žlice soja sosa 1 žličica mljevene crvene paprike 2-3 žlice brašna l ulje za prženje |
Bulgur (kojeg možete kupiti u dućanima zdrave prehrane) kuhajte u slanoj vodi otprilike petnaestak minuta. Ocijedite ga i isperite hladnom vodom da se ne zalijepi. U međuvremenu očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Očistite češnjak i također ga sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite i sitno naribajte. Na malo ulja kratko prodinstajte luk, češnjak i mrkvu, t ek toliko da uvenu i počnu puštati sokove. Prebacite smjesu na široki tanjur i pustite da se ohladi pa u smjesu dodajte jaje, nasjeckani peršin i ostale začine. Promiješajte i dodajte toliko žlica brašna da smjesa bude kompaktna. Oblikujte popečke. ako ćete imati problema kod oblikovanja, odajte još brašna. Prepecite ih na ulju s obje strane.