ILI SVIH PET

ŠTO NAPRAVITI ZA RUČAK? Pet ukusnih odgovora na vječno pitanje!

 Getty Images/iStockphoto
Ne volimo gubiti puno vremena na ''rondanje'' po kuhinji, ali želimo jesti dobu hranu. E pa, Dobra hrana ima stvarno dobre recepte za stvarno dobru hranu!

Zapečeni komorač s bešamelom

3 glavice komorača
70 g maslaca
30 g brašna
300 ml mlijeka
20 g parmezana
na vrh žličice muškatnog oraščića
na vrh noža mljevene crvene paprike
sol

Komoraču odstranite vanjske listove ako su oštećeni, dobro ga operite, izrežite na četvrtine i kuhajte u slanoj vodi. Izvadite ga i ocijedite. U međuvremenu pripremite umak: u zdjelicu stavite 40 g maslaca, dodajte brašno uz neprestano miješanje, pa dodavajte mlijeko ne prekidajući miješanje, pazeći da se ne stvore grudice. Začinite muškatnim oraščićem i malo posolite. Manite s vatre. Dobro ocijeđeni komorač sa svih strana prepecite na tavici koju ste prethodno namastili preostalim maslacem. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Namastite oblik za pečenje, pa pečeni komorač poslažite po dnu. Umak prelijte preko komorača. Po površini posipajte parmezan, pa oblik stavite u pećnicu. Pecite dok se na površini ne napravi zlatnožuta korica (otprilike 20-25 minuta).

Zapečeni krumpir s mješavinom gljiva, mladim lukom i slaninom

500 g sitnog mladog krumpira
250 g šampinjona
150 g bukovača
stručak mladog luka
200 g mesnate slanine
maslinovo ulje
nekoliko grančica kopra
sol, papar

Baked potato with mushrooms
Getty Images/iStockphoto

Krumpir nemojte guliti, već ga istrljajte metalnom mrežicom koja inače služi za temeljito čišćenje posuđa (naravno, uzmite novu mrežicu). Stavite ga kuhati u slanu vodu, pazite da ga ne skuhate do kraja! Šampinjone očistite i narežite na deblje kriške. Bukovače očistite, maknite donji dio stapke koji ostaje tvrd, pa ih narežite na manje komade. Nasjeckajte opar. Mladi luk narežite na kolutiće. Slaninu narežite na kockice. U zdjeli pomiješajte prokuhani krumpir, gljive i luk. Začinite ih solju i paprom. Još jednom promiješajte. Istresite ih u maslinovim uljem namašten vatrostalni oblik, pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C otprilike pola sata. Desetak minuta prije pečenja maknite foliju da površina dobije lijepu boju.

Salata od graha i pečene kobasice

400 g sitnog bijelog graha
1 par dimljenih kobasica
250 g cherry rajčica
1 manji luk ili 2 mlada luka
peršinov list
vinski ili jabučni ocat
maslinovo i bučino ulje
sol i papar

Beans with Sausages, Tomatoes and Sweet Pepper in plate
Getty Images/iStockphoto

Grah namočite preko noći pa ga kuhajte dok ne omekša, oko sat vremena. Ako nemate vremena i niste namočili grah, upotrijebite onaj iz konzerve. Kobasice ispecite na malo masnoće na tavi ili u posudi za pečenje u pećnici na 200 stupnjeva. Kada se ohlade, narežite ih na tanje kolutiće. Cherry rajčice narežite na polovice, a luk na sitne komadiće ili na kolutiće ako koristite mladi (iskoristite i zeleni dio). U zdjelu stavite ocijeđeni grah, narezanu kobasicu, cherry rajčice, luk, nasjeckani peršinov list i začinite solju, paprom, octom , maslinovim i bučinim uljem. Jedite uz komad kukuruznog kruha ili pogaču.

Sendvič sa srdelama

500 g srdela
300 g cherry rajčica
peršinov list
200 g rikule
bijeli kruh
sol
brašno
maslinovo ulje
suncokretovo ulje
limunov sok

Grilled sardines
Getty Images/iStockphoto

Očistite srdele, operite ih i ocijedite. Rajčice stavite u posudu za pečenje na papir za pečenje, pospite ih šećerom u prahu i pecite na 200 stupnjeva 15 minuta (pazite da ne izgore jer će biti gorke). Srdele uvaljajte u brašno i ispecite u vrućem ulju pa ocijedite na papirnatom ubrusu. Kruh narežite na šnite pa ih prepržite na grill tavi, na svaku šnitu složite po dvije-tri srdele i koju cherry rajčicu, pospite sve krupnom solju, nasjeckanim peršinovim listom i pokapajte maslinovim uljem. Poslužite u salatu od rikule, koju začinite solju, limunovim sokom i maslinovim uljem.

Vegetarijanski burger u pecivu

šalice bulgura
2 mrkve
žlica sjeckanih listića peršina
3 režnja češnjaka
1 glavica luka
1 jaje
2 žličice sezama
sol, papar
3 žlice soja sosa
1 žličica mljevene crvene paprike
2-3 žlice brašna l ulje za prženje

Vegan burgers with beans and vegetables
Getty Images/iStockphoto

Bulgur (kojeg možete kupiti u dućanima zdrave prehrane) kuhajte u slanoj vodi otprilike petnaestak minuta. Ocijedite ga i isperite hladnom vodom da se ne zalijepi. U međuvremenu očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Očistite češnjak i također ga sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite i sitno naribajte. Na malo ulja kratko prodinstajte luk, češnjak i mrkvu, t ek toliko da uvenu i počnu puštati sokove. Prebacite smjesu na široki tanjur i pustite da se ohladi pa u smjesu dodajte jaje, nasjeckani peršin i ostale začine. Promiješajte i dodajte toliko žlica brašna da smjesa bude kompaktna. Oblikujte popečke. ako ćete imati problema kod oblikovanja, odajte još brašna. Prepecite ih na ulju s obje strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 14:31