Rižoto s piletinom i povrćem
Sastojci:
1 l pilećeg temeljca 2 žlice maslinovog ulja 350 g pilećeg filea 100 g mrkve 200 g poriluka sol papar 200 g riže 150 ml bijelog vina 30 g maslaca 1 žlica nasjeckanog peršina 2-3 žlice naribanog parmezana |
Priprema:
Na zagrijanom ulju popecite piletinu narezanu na kockice. Dodajte mrkvu i poriluk narezane na kolutiće, posolite, popaprite, podlijte s oko 150 ml temeljca i pirjajte na laganoj vatri desetak minuta. Kad meso ostane na masnoći, dodajte rižu i isto tako kratko popecite (2 – 3 minute), podlijte vinom i kuhajte dok vino ne ispari. Temeljac dolijevajte malo-pomalo. Stalno miješajući i dolijevajući temeljac, kuhajte rižu 15 – 18 minuta da bude kuhana al dente. Po potrebi podlijte s još malo tople vode. Tavu maknite s vatre, umiješajte maslac, malo posolite, posipajte peršinom, parmezanom i odmah poslužite.
Zapečena tjestenina s kozicama
Sastojci:
250 g tjestenine 300 g kozica 1-2 tikvice (ovisno o veličini) 1 poriluk 2 češnja češnjaka peršinov list timijan malo ružmarina 200 ml slatkog vrhnja 2 žlice mascarponea ili ricotte maslinovo ulje sol papar |
Priprema:
Kozice očistite. Tjesteninu skuhajte al dente. U tavi na maslinovu ulju popecite kozice zajedno s ružmarinom i malo timijana. U drugoj, većoj tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte poriluk, dodajte tikvicu narezanu na manje komadiće i nasjeckan češnjak te peršinov list. Pustite da povrće uvene, posolite i popaprite te ulijte slatko vrhnje i mascarpone ili ricottu pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. U tu smjesu dodajte i kozice te pospite još malo timijana i sjeckanog ružmarina. Promiješajte i ako je potrebno dodajte još malo soli i papra. Pomiješajte kozice i povrće u umaku s kuhanom tjesteninom (može to biti i kuhani krumpir ili njoki), prebacite sve u posudu za pečenje, pokapajte malo maslinova ulja i pospite ako želite ribanim parmezanom pa zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva dok ne dobije zlatkastu boju.
Nabujak od kelja
Sastojci:
800 g kelja 40 g ulja 250 g mljevenog mesa 1 glavica luka 80 g riže papar i sol 3 jaja 2 dcl kiselog vrhnja 3 žlice mrvica |
Priprema:
Glavici kelja odvojite listove i skuhajte ga. Kad je kelj kuhan, ohladite ga i narežite na sitnije komade. Na ulju popržite luk i mljeveno meso i začinite solju i paprom. Kad je gotovo dodajte kiselo vrhnje, mrvice, žumanjke, kelj, napola kuhanu rižu i snijeg od bjelanjaka. Začinite još po želji. Smjesu stavite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno nauljili. Po vrhu pospite žlicu mrvica. Pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva.
Pureća rolada sa špinatom na mlijeku
Sastojci:
500 g purećih prsa 300 g lisičica ili nekih drugih gljiva 150 g trubica 1 luk 2 češnja češnjaka peršinov list kadulja kukuruzno brašno sol papar maslac maslinovo ulje 2 jaja krušne mrvice 500 g špinata 3 dcl mlijeka |
Priprema:
Pureća prsa razrežite na tanke šnicle kako biste mogli praviti roladice. Istucite ih malo kuhinjskim batom ako je potrebno. Na mješavini maslaca i maslinova ulja zažutite luk, a kada on postane staklast, dodajte nasjeckane lisičice, sjeckani češnjak i peršinov list. Dinstajte dok ne ispari sva tekućina koju će gljive pusiti, a pred kraj dodajte nasjeckane trubice. Posolite i popaprite. Pureća prsa pospite solju i paprom. Zamutite jaja, pomiješajte kukuruzno brašno, malo krušnih mrvica i nasjeckanu kadulju. Na svaki komad purećih prsa stavite nadjev, zarolajte te pričvrstite čačkalicom da vam ne iscuri van. Ako vam je lakše, prsa možete samo i pričvrstiti čačkalicom. Uvaljajte prsa u jaja te mješavinu brašna, kadulje i prezli pa pecite sa svih strana na ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Špinat pripremite tako da ga blanširate i izrežete na manje komade. Na malo maslinova ulja prepržite češnjak i žlicu brašna. Dodajte špinat i mlijeko. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Tart tatine od rajčica
Sastojci:
pola pakiranja lisnatog tijesta 500 g cherry rajčica sol i papar maslinovo ulje 50 g maslaca origano i bosiljak |
Priprema:
Na vrućoj tavici, na malo maslaca omekšajte rajčice, ne trebaju se u potpunosti raspasti, dodajte začine i maslinovo ulje. Lisnato tijesto razvaljajte i stavite u kalup za tart. Nadjenite s rajčicama. Pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva. Kad je gotovo sve pospite svježim bosiljkom.
Fritaja od pera mladog luka
Sastojci:
zelena pera od svežnja mladog luka dvije šnite dimljenog špeka ili pršuta sol, papar dva jaja par kapi maslinova ulja |
Priprema:
Na maslinovu ulju popržiti narezani špek ili pršut, a zatim dodati na kolutiće narezana pera mladog luka i lagano ih prodinstati. Na to dodati ulupana dva jaja i svježe mljevenog papra.
Quiche s mladim špinatom i cheddar sirom
Za tijesto:
300 g brašna 150 g maslaca (veći komadi na sobnoj temperaturi) 3 žutanjka (ako vam se tijesto lijepi za ruke dodajte 1 bjelanjak) 2 žlice milerama malo soli |
Za nadjev:
400 g mladog špinata 4 mlada luka narezana na kolutiće i prethodno izdinstana na malo maslinova ulja 150 g cheddar sira 250 g creme fraiche (1 pakiranje) 3 žlice milerama 150 g šunke (bolje kvalitete, narezane na kockice) sol i papar malo muškatnog oraščića |
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto i pustiti da se odmori u hladnjaku kojih pola sata, 45 minuta. U međuvremenu napravite nadjev. Prethodno skuhajte špinat, samo blanširajte par minuta u kipućoj vodi i narežite na trakice. Mladi luk posebno dinstajte na tavici na malo maslinova ulja. Pripemite si sve sastojke koji su vam potrebni. U posudi sjedinite mladi luk, špinat, creme fraiche, mileram, šunku, cheddar sir, a zatim sve začinite i dobro promiješajte. Pustite da se odmori. Tijesto: Namastimo pleh za pečenje. Zagrijemo pećnicu na 200°C. Razvaljamo tijesto da nam odgovara kalupu. Kad smo ga oblikovali, tijesto izbodemo vilicom te ga stavimo peći 10 minuta na 200°C. Zatim tijesto izvadimo iz pećnice i ispunimo ga nadjevom. Možete dodati malo gorgonzole za intenzivniji okus. Stavite ga peći na 180°C kojih 30 minuta, ako volite da je malo jače zapečeno, ponovno povećajte temperaturu na 200°C zadnjih pet minuta. Lijepo paše uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina.