KOOHAČA

VARIVO OD KELJA S FAŠIRANCIMA: Klasik koji vraća u djetinjstvo na način Dobre hrane!

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Znamo da se kelj nalazi u kategoriji onog povrća koje nije omiljeno baš svima, ali mi ga obožavamo. Ako vi još uvijek niste ljubitelji, isprobajte ovaj recept i kelj će napokon upasti u kategoriju vašeg omiljenog lisnatog povrća. Bacamo se na posao!

Malo koje dijete će reći da voli kelj i rijetko će se on naći na dječjem popisu omiljene hrane. U istu kategoriju vjerojatno spada i povrće poput poriluka, blitve, brokule, mahuna, zelja... No, to će se promijeniti nakon što kušaju dobro staro varivo od kelja s faširancima. Kelj se kod nas koristi za pripremu klasičnih variva, dodaje se u juhe, kuha se na lešo kao prilog mesu ili ribi uz obavezan dodatak češnjaka i dosta papra. Njegovi listovi mogu se puniti mesnim i vegeterijanskim smjesama te rolati i kuhati poput sarmica u temeljcu, a na kraju preliti vrhnjem i zapeći. Odličan je u kombinaciji sa žitaricama, slanutkom, grahom, može se zapeći s kobasicama i jajima u pećnici, dodati u složence. Mi smo napravili poznati klasik iz djetinjstva, varivo od kelja i faširance, pravi ručak koji će nahraniti i zagrižene protivnike lisnatog povrća!

Trebat će vam:

Za varivo:

1 glavica kelja
2 mrkve
5 češnjeva češnjaka
2 luka
3 manja krumpira
1 korijen peršina
maslinovo ulje
peršin
100 grama slanine
sol i papar

Za zapršku:

suncokretovo ulje
2 žlice brašna
1 žlica crvene slatke paprike

Za faširance:

500 g miješanog mljevenog mesa
1 jaje
peršin
sol i papar
maslinovo ulje
1 mala glavica luka
1 stara žemlje namočena u mlijeko

Zagreb, 080219.
Jelo kelj varivo s fasiranim mesom, fotografirano u Miele showroomu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Priprema:

U veliku posudu ulijte ulje. Dodajte nasjeckani luk, češnjak, korijen peršina, mrkvu i slaninu te sve posolite i popaprite. Pustite da se dinsta dok povrće ne omekša. Zatim dodajte na veće komade narezanu glavicu kelja. Zalijte vodom da prekrijete sve povrće i kelj. Dodajte na kocke narezan krumpir. Dodatno posolite i popaprite. Kuhajte na srednjoj vatri oko sat vremena. Za zapršku, zagrijte suncokretovo ulje. Dodajte brašno i lagano ga popržite da se skuha. Ubacite žlicu paprike, ali posudu maknite s vatre kako paprika ne bi izgorjela i postala gorka. Ubacite u varivo te kuhajte sa zaprškom još 20-ak minuta. Za faširance, u mljeveno meso dodajte sol, papar, sjeckani luk, peršin, natopljenu žemlju, maslinovo ulje i jaje. Sve dobro promiješajte. Pecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta i s jedne i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu. Poslužite s kukuruznim kruhom i varivom od kelja.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:32