SEDAM RECEPATA

ZA ZAKLETE MESOLJUPCE: Neodoljivi recepti s dobrim komadom mesa!

 Getty Images/iStockphoto
Svi mesoljupci će doći na svoje kad pročitaju ove ukusne recepte s mesom. I u radnom tjednu si priuštite nedjlejni ručak, zaslužili ste!

Teleća rolada s blitvom i sušenim rajčicama

1,5-2 kg otkoštenih telećih prsa
1 vezica blitve (oko 500 g)
1 žlica sušenih rajčica
sol
papar
maslinovo ulje

christmas baked meat

Teleća prsa stavite na radnu površinu. Posolite ih i popaprite. Blitvu operite pa kratko blanširajte u vreloj vodi, najviše tri minute. Dobro je ocijedite. Sušene rajčice iz ulja nasjeckajte na sitno i ocijedite višak masnoće. Rasporedite nasjeckanu kuhanu blitvu na jednu stranu telećih prsa, a na blitvu ravnomjerno rasporedite nasjeckane sušene rajčice. Zarolajte roladu i pričvrstite je kuhinjskim koncem ili špagom. Roladu možete omotati i tankim šnitama pancete, a možete na meso staviti i koji listić kadulje i grančice timijana. Roladu premažite maslinovim uljem, stavite u posudu za pečenje i ostavite da se peče na 160 stupnjeva oko 2 sata. Kada je rolada pečena, maknite kuhinjski konac ili špagu i narežite roladu.

Teleće pečenje sa začinima

komad teletine od oko 2 kg (vratina, lopatica), količinu prilagodite broju ukućana ili gostiju
3 češnja češnjaka
4-6 lovorovih listova
1 grančica ružmarina
par listića kadulje
crni i crveni papar u zrnu
mljeveni crni papar
sol
maslinovo ili suncokretovo ulje
1 dl bijelog vina
2 dl mesnog temeljca

Roasted young potatoes in the pan. With meat, garlic , bacon and thyme.selective focus
Getty Images/iStockphoto

Meso posolite i popaprite pa ga zapecite na tavi na jačoj vatri na maslinovu ulju u koje ste dodali cijele češnjeve češnjaka. Maknite meso s tave kada je dobilo boju s jedne i druge strane. Premjestite ga u nauljenu posudu za pečenje u koju ste dodali i ulje s češnjakom iz tave pa ulijte u posudu i mesni temeljac. Na meso poslažite listiće kadulje, lovor i grančicu ružmarina te crni i crveni papar u zrnu. Ulijte i bijelo vino. Poklopite posudu za pečenje i stavite ga peći na 150 stupnjeva sat i pol do dva (ovisi o komadu mesa). Tijekom pečenja ga podlijevajte sokom od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja otklopite posudu, pojačajte vatru na 180 stupnjeva, poslažite uokolo krumpir i povrće, ako želite. Kada je pečenje gotovo, premjestite ga na dasku za rezanje, ostavite da malo odleži i narežite ga na šnite pa poslužite s pečenim povrćem ili pire krumpirom i umakom od pečenja.

Janjeći kotleti s graškom i krumpirom

janjeći kotleti (dio s rebrom)
1 kg krumpira
400-500 g graška
1 luk
peršinov list
kopar
grančica ružmarina
maslinovo ulje
maslac

Za marinadu:

2 žličice limuna
1 žlica meda
2 žlice senfa
1 dl bijelog vina
češnjak
grančica ružmarina
sol
papar

Lamb cutlets with roasted potatoes and peas, garnished with rosemary.
Getty Images/iStockphoto

Janjeće kotlete, odnosno rebarca marinirajte najmanje 24 sata u poklopljenoj posudi. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke ili ploške, ako imate mali mladi krumpir ostavite ga u komadu. Stavite ga u posudu za pečenje, zauljite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim ružmarinom. Na kombinaciji maslinova ulja i maslaca dinstajte sitno nasjeckani luk na koji, kada omekša i postane proziran, dodajte grašak i kuhajte ga pet do deset minuta (ovisi o vrsti), podlijevajući ga povremeno temeljcem ili vodom. Začinite solju i paprom te pospite peršinovim listom i koprom. Kada su krumpir i grašak gotovi, ispecite janjeće kotlete. Svaki pecite na gril tavi dvije minute sa svake strane, posolite ih i malo popaprite. Poslužite s krumpirom i graškom.

Pileći bataci i zabaci s mladim krumpirom

4-8 pilećih bataka sa zabacima
sol
papar
senf sa zrncima gorušice
1 žličica mljevene crvene paprike
limunov sok
1 žlica meda
mladi krumpir
1 glavica češnjaka
par grančica timijana
maslinovo ulje

Roasted chicken legs with oranges, selective focus
Getty Images/iStockphoto

Ako želite, odvojite batake od zabataka ili ih ostavite u komadu. U većoj posudi pomiješajte maslinovo ulje (0,5 dl) s medom, limunovim sokom, mljevenom crvenom paprikom, solju i paprom. Uvaljajte meso u pripremljenu smjesu pa onda svaki komad još premažite senfom sa zrncima gorušice. Mladi krumpir nemojte guliti, samo ga dobro operite. Poslažite meso u posudu za pečenje zajedno s cijelim neoguljenim češnjevima češnjaka, pa ga stavite peći na 180 stupnjeva oko 15-20 minuta. Izvadite meso pa uokolo njega poslažite narezani mladi krumpir te grančice timijana i pecite sve zajedno još dvadesetak minuta. Poslužite uz miješanu zelenu salatu u koju dodajte i nasjeckani mladi luk i rotkvice.

Teleća rebrica s pečenim krumpirom i hren umakom

Za meso i krumpir:

2 kg telećih rebrica
5 srednjih krumpira
sol
papar
crvena paprika
peršin
maslinovo ulje
4 češnja češnjaka

Za umak od hrena:

180 ml vrhnja
2 žličice hrena
sol
papar
peršin
limunov sok

Teleća rebrica začinite solju, paprom, crvenom paprikom, maslinovim uljem i peršinom. Utrljajte začine u meso. U protvan za pečenje poredajte meso. Pokrijte aluminijskom folijom. Stavite peći na 200 stupnjeva. Krumpir ogulite i izrežite na ”lađice”. U njega protisnite češnjak. Začinite solju, paprom, crvenom paprikom, maslinovim uljem i peršinom. Dobro promiješajte. Nakon sat vremena pečenja, maknite foliju s mesa, dodajte krumpir između i pecite još sat vremena. Za umak od hrena pomiješajte vrhnje i hren iz staklenke. Dodajte sol, papar, peršin i limunov sok. Dobro promiješajte.

Pastirska pita

800 g janjetine
600 g crvenog luka
80 do 100 g mrkve
80 do 100 g korijena peršina
80 do 100 g korijena celera
10 g češnjaka
200 g pelata
žlica koncentrata rajčice
100 g graška
na vrh noža mljevene crvene paprike
1 lovorov list
1 mala grančica ružmarina
sol
papar
pola litre janjećeg temeljca
maslinovo ulje

Za pire:

400 g krumpira
50 g maslaca
100 ml mlijeka
1 jaje
200 g skute (za pire i posipanje)

close up of rustic traditional british shepard pie
Getty Images/iStockphoto

Sitno sjeckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte narezano korjenasto povrće i dvije žlice temeljca. Samljevenu i posoljenu janjetinu popecite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrijebite koju kap maslinova ulja) pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte grubo sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckan ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Popržite minutu do dvije. Potom dodajte usitnjene pelate i prokuhajte desetak minuta. Ako je potrebno dotjerajte okus. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuha dvije minute, ne dulje jer će se sve još peći u pećnici. Od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca napravite pire. Ohladite ga na 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi da možete umiješati jaje. Ova temperatura je važna jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo. Dodajte još jednu trećinu skute pa sve promiješajte. Izvadite lovor iz pripremljene smjese te njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom i posipajte izmrvljenom skutom. Pazite da ne prepunite posudu smjesom od mesa i da vam ostane mjesta za pire. Pecite na 180 stupnjeva deset minuta.

Gusti gulaš od svinjetine

1 kg krte svinjetine
3 žlice ulja
1 poriluk
3 veće mrkve
1 pastrnjak
pola glavice celera
1 kisela jabuka
čaša bijelog vina
sol, papar
lovorov list
list peršina

Svinjetinu očistite od masnoće i svih žilica pa izrežite na kocke jednake veličine, otprilike 2 puta 2 centimetra. Narežite sitno poriluk, povrće na ploške ili kockice, ogulite i naribajte jabuku. U loncu zagrijte ulje ili mast pa na njemu zapecite polovicu nakockanog mesa. Pustite da se meso zapeče sa svih strana i zatvori. Meso prebacite šupljom žlicom na tanjur, pa zapecite i drugi dio mesa. (Ako napravite sve odjednom, meso se neće zapeći nego dinstati, pa je dobro meso peći u nekoliko koraka). Maknite i ostatak mesa s vatre, dodajte još malo ulja ili masti pa na njemu zažutite poriluk. Kad omekša, dodajte sitno sjeckano korjenasto povrće. Podlijte vinom i kuhajte na jakoj vatri oko 5 minuta. Tada u lonac vratite meso, dodajte naribanu jabuku i lovorov list. Posolite pa podlijte vodom tako da bude sasvim pokriveno. Kad zakipi, kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena. Provjerite je li meso sasvim skuhano, a jabuka bi se trebala raspasti i postati gotovo nevidljiva. Posipajte sjeckanim listom peršina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:41