PROVJERENI RECEPTI

ZAPOČELE SU USKRSNE PRIPREME: Što kažete na to da ovog Uskrsa isprobate recepte naše Slavice?

 Marko Miščević
Kad se pripremaju slastice za blagdane, onda se ne štedi: moćni nadjevi, obilje maslaca, bogatstvo suhog voća i zavodljive mješavine začina jamstvo su da će se tražiti kriška više

Slatka uvertira u Uskrs priprema je slatkog kruha i peciva koji se oblikom i nazivom razlikuju od regije do regije. Najčešće se pripremaju pinca, odnosno sirnica ili kvasnica kako je nazivaju u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te mramorni kolač ili kuglof u kontinentalnoj Hrvatskoj, a dizano od maka i oraha još su slastica broj jedan u Slavoniji. Mlađe generacije, koje pod utjecajem društvenih mreža oduševljavaju novi oblici i okusi, rado će pripremiti jela poput kruha s cimetom, ušećerenim đumbirom, muškatnim oraščićem, bananama i egzotičnim voćem.

Teži se nekim novim formama i slaganju tijesta u obliku šnita kad je riječ o kruhu s cimetom ili pletenica čije se tijesto reže prije savijanja kako bi se vidio bogati nadjev. Delicije su to koje se mogu pripremati tijekom cijele godine, no kad su blagdani, nekako su u središtu pozornosti. Najčešće su to bogata tijesta u kojima je puno jaja, mlijeka i maslaca, a ne štedi se ni na punjenju pa sve obiluje kandiranim voćem, citrusnim notama i najfinijom ružinom vodicom koja se obično stavlja u bazni recept za pincu. Budući da blagdan Uskrsa simbolizira buđenje, rađanje i novi život, i blagdanski stol obiluje proljetnim namirnicama u laganijim i jednostavnijim jelima, a slatka protuteža svemu upravo je slatki kruh. I naši susjedi njeguju tradiciju pripreme slatkog kruha i peciva.

U Njemačkoj su obavezna peciva u obliku zeca, u Francuskoj oponašaju lik janjeta, a u Italiji je najčešća forma golubica. Grci pak u svoj slatki kruh stavljaju med i oblažu ga sezamovim sjemenkama. Odvažite se i ovih blagdana iskušajte ove isprobane recepte, a pritom ne štedite na domaćim jajima, maslacu i nadjevu jer će ekipa za stolom uživanjem u pripremljenoj slastici nagraditi vaš trud.

Kuglof s narančom

Marko Miščević

Slatki kruh s kandiranim đumbirom, ananasom i čokoladnom glazurom

Marko Miščević

Slatka pletenica s kandiranim voćem, pistacijama i orasima

Marko Miščević

Slatki kruh s cimetom

Marko Miščević

Slatki kruh od limuna i brusnica

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 10:03