NEŠTO SLATKO

ZASUČITE RUKAVE I IZNENADITE DRAGU EKIPU LJETNIM SLASTICAMA: Sočno ljetno voće na pet primamljivih načina!

Zasučite rukave i iznenadite dragu ekipu ljetnim slasticama!

U zagrebačkoj slastičarnici Cukeraj u Petrinjskoj ulici odlučili su iskoristiti sezonsko voće kojemu rijetko tko može odoljeti, pa su od jagoda, borovnica, ribiza (uz dodatak malo trešanja i marelica) ispekli zamamne kolače za koje donosimo recepte. Pa, zasučite rukave i iznenadite dragu ekipu ljetnim slasticama koje će još bolje prijati ako ih prije posluživanja ohladite u hladnjaku.

Recept gleichgewicht

4 velika jaja (250 g)
250 g šećera
250 g brašna
250 g maslaca
žličica praška za pecivo
voće po izboru (borovnice)

 

Zagreb, 240616. Domaci vocni kolaci slasticarne Cukeraj u Petrinjskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Maslac pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodavati jedno po jedno jaje, a između svakog postupno dodavati i brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo dok ne dobijemo glatku smjesu. Smjesu rasporediti po plehu (kalupu za pečenje) te rasporediti voće po izboru (mi smo se odlučili za borovnice). Peći na 165°C dok ne porumeni.

Štrudla od marelica

Tijesto:

300 g glatkog brašna
5 g soli
100 ml vode
200 g maslaca
1 jaje
5 ml octa

Nadjev:

1500 g očišćenih marelica izrezanih na četvrtine
200 g šećera
1 mala žličica cimeta

 

Zagreb, 240616. Domaci vocni kolaci slasticarne Cukeraj u Petrinjskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Tijesto se umijesi i tanko razvuče. Za nadjev se pomiješaju svi sastojci, a možete ih i kratko izraditi štapnim mikserom. Nadjenite 1/3 tijesta s prethodno pripremljenim marelicama. Zarolajte i pecite u pećnici na 165°C dok ne porumeni. U Cukeraju preporučuju poslužiti s kuglicom sladoleda od vanilije.

Damski kapric od malina

Tijesto:

180 g maslaca
180 g šećera malo soli
300 g oštrog brašna
4 žumanjka

Nadjev:

500 g malina (prethodno izraditi štapnim mikserom)

Snijeg:

4 bjelanjka
200 g šećera

 

Zagreb, 240616. Domaci vocni kolaci slasticarne Cukeraj u Petrinjskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Pomiješati sve sastojke da se dobije mrvičasta smjesa (osim jaja). Umiješati 4 žumanjka da se poveže i umijesiti glatko tijesto. Razvaljati na veličinu pleha i staviti peći 15-ak minuta (dok se zarumeni uz rub) na 165°C. Na polupečeno tijesto rasporediti maline. Na voće rasporediti snijeg od bjelanjaka i šećera koji ste postupno dodavali i peći još 20-ak min (da porumeni).

Tart s bobičastim voćem

Za prhko tijesto:

220 g brašna
50 g šećera
prstohvat soli
130 g hladnog maslaca
1 jaje

Krema od mascarponea:

300 g mascarponea
8 žlica šećera u prahu,
limunova korica
4 žlice limunova soka
180 ml slatkog vrhnja za šlag

Nadjev:

200 g jagoda
200 g borovnica
200 g ribizla želatina (količina ovisi o kalupu)

 

Zagreb, 240616. Domaci vocni kolaci slasticarne Cukeraj u Petrinjskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Sve sastojke za tijesto umijesite u glatku smjesu pazeći da ga ne premijesite. Zamotajte ga u foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata da se stisne. Zatim tijesto razvaljajte na 2 mm debljine pa utisnite u kalup. Pecite oko 20 minuta na 180°C. Za kremu na laganoj vatri kuhajte slatko vrhnje, dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Dodajte limunovu koricu pa umiješajte i mascarpone. Pustite da se krema odmori kojih 15 minuta, a zatim je rasporedite po pečenom tijestu pa sve zajedno pecite još 20 minuta na 180°C. Po vrhu složite bobičasto voće po izboru pa prelijte želatinom koju ste prethodno rastopili u vodi.

Pita od trešanja

Tijesto:

400 g oštrog brašna
200 g maslaca
3 žlice šećera
malo soli
žumanjak
2 velike žlice kiselog vrhnja

Nadjev:

700 g očišćenih trešanja
3 žlice brašna
3 žlice šećera

 

Zagreb, 240616. Domaci vocni kolaci slasticarne Cukeraj u Petrinjskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media
 

Tijesto se zamijesi i pusti da odstoji 20 min u hladnjaku, a potom se polovica razvuče po kalupu. Za nadjev treba pomiješati sve prethodno nabrojane sastojke, rasporediti po kalupu, prekriti drugom polovicom tijesta i peći dok ne porumeni na 180°C.

Izdvajamo

Iz drugih medija