TRADICIONALNE RECEPTURE

ZAVRNI RUKAVE I ISPECI PITU OD MAKA: Recept Ane Grgić koji se priprema više od 100 godina!

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Božićni kolači pak jednostavno moraju biti tradicionalni, jednostavni, prhki, onakvi kakvi će pobuđivati uspomene, vraćati u mladost, a mlađima ostati u uspomeni

Za tijesto: 

400 g oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
170 g maslaca
50 g šećera
4 žumanjka
4 žlice kiselog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera

 

Za nadjev:

500 g mljevenog maka
200 ml kipućeg mlijeka
150 g šećera
naribana korica jednog limuna

 

Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Izmiješajte sastojke za tijesto. Mijesite ga dok ne postane glatko. Tijesto omotajte prozirnom folijom pa ostavite u hladnjaku na pola sata. U međuvremenu ugrijte mlijeko do vrenja i prelijte ga preko maka, umiješajte šećer i koricu limuna i pustite da se ohladi. Tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte prvi dio tijesta i njime obložite dno kalupa na koji ste stavili papir za pečenje. Tijesto izbodite vilicom, rasporedite nadjev pa ga prekrijte drugim dijelom razvaljanog tijesta. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva otprilike pola sata.

Izdvajamo

Iz drugih medija