BRZI I JEDNOSTAVNI RECEPTI

ZDRAVA I SLATKA LUBENICA: Sezona joj se polako bliži kraju, napravite ova četiri recepta dok još stignete!

Lubenica sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C, bogata je manganom, a izuzetno siromašna kalorijama

Ništa ne podsjeća na ljeto kao lubenica. Bliži nam se kraj kolovoza i zato je vrijeme da iskoristite posljednje od ovog povrća koje malo tko ne voli. Vjerojatno najveći mit vezan uz lubenicu jest da se radi o voću, budući da joj je okus sladak i sočan. Ali oni malo informiraniji znaju da je riječ o povrću, i to onome iz roda tikvovki koje dolazi iz Afrike. Osim što ju je ukusno gristi kad temperature postanu nepodnošljive, lubenica pozitivno utječe na naš organizam jer je bogata brojnim dobrim sastojcima.

Sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C te je bogata manganom. Svi ti vitamini i minerali uključeni su u rad imunološkog sustava. Osim toga, lubenica je izuzetno siromašna kalorijama. Ima samo 30 kalorija na 100 grama. Dovoljan razlog da pripremite jedan od jednostavnih recepata koje predlažemo.

Salata od lubenice, rotkvica, naranče i kozjeg sira

1 manji ljubičasti luk
par rotkvica
dvije veće kriške lubenice
sjeckani peršin
sol i papar
1 velika naranča
malo kozjeg sira
maslinovo ulje

Luk i rotkvice narežite na tanke listiće koristeći mandolinu. Lubenici maknite sjemenke i izrežite ju na srednje velike komade. Naranču ogulite i svaku krišku prepolovite na pola. Sve pomiješajte, dodajte sjeckani peršin, sol, papar i maslinovo ulje. Na vrh salate natrgajte kozji sir.

Granita od lubenice

800 g lubenice
60 g šećera
1 žlica soka od limete

Sve sastojke usitnite u blenderu dok se ne sjedine. Ulijte ju u protvan koji vam stane u zamrzivač. Prekrijte prozirnom folijom i stavite hladiti sat vremena. Nakon sat vremena zagrebite po graniti vilicom i usitnite veće komade. Stavite ponovno hladiti na sat vremena. Ponovno ju izgrebite vilicom i poslužite.

Tacosi s piletinom i salsom od lubenice

Za tacose:

400 g pilećeg filea
1 čili papričica
4 žlice maslinovog ulja
200 g tikvica
4 režnja češnjaka
1 luk
1 crvena paprika
pakiranje malih tortilja

Piletinu izrežite na manje komade i izdinstajte ju na maslinovom ulju sa soli i paprom. Dodajte čili papričicu i protisnuti češnjak. Pred kraj dodajte na komade izrezane tikvice. Tortilje stavite na grill tavu i pustite da lagano dobiju boju. Napunite ih smjesom od piletine i nadjenite salsom od lubenice.

Za salsu:

800 g lubenice
2 ljutike
2 ljute papričice
pola ljubičastog luka
papar
sol
žličica šećera
sok limete
korijander

Lubenicu, ljutiku, papričice i luk izrežite na komadiće jednake veličine. Dodajte sol i papar, te sok limete i šećer. Salsu završite s malo sjeckanog korijandera ili peršina.

Lubenica umočena u čokoladu s krupnom soli i bademima

1 kg lubenice
10 dkg čokolade (70% kakaa)
morska krupna sol
sjeckani bademi
drveni štapići za sladoled

Lubenicu izrežite na pravilne kocke. Nabodite ju na drvene štapiće. Čokoladu nježno rastopite na vodenoj kupelji. Lubenicu umočite u čokoladu, pospite s malo krupne soli i sjeckanih badema. Stavite na protvan koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite 15-ak minuta u hladnjaku. Poslužite hladno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:14