Zhe ge!

Kako upoznati Šangaj kroz boje, okuse i mirise

Milijunski grad koji ne živi 24 sata dnevno

Ako želite pobjeći od kineske stvarnosti svakako morate posjetiti Peking i Šangaj. Najjeftiniji način da ga iskusite je svakako lokalna kuhinja u street food varijanti. Ne možete napustiti Kinu, a da niste probali neka od autohtonih jela.

Ponekad može biti teško dobiti ono što želite pogotovo kad je o hrani riječ pa je u takvim slučajevim dobro uprijeti prstom u ono što želite i vrlo odlučnim glasnm reći „zhe ge“ (jaj-gur). Čudno je kako vam jedna riječ može donijeti ono što želite.

Shanghai Zhujiajiao town with boat and historic buildings

Doručak

Imate dvije mogućnosti ako želite proći jeftinije, a jesti dobro; to su gradska tržnica i kantine. Tražite li svježinu svakako prošetajte do tržnice, koja je vrlo buučna i gužvovita u svim djelovima dana. Većinom sluče palačinku od jaja i navikli su jesti uglavnom slano za doručak, ali ukusne su samo vruće jer hladne imaju bljutav i blag okus. Drag im je i youtiao, što su male krafnice nabodene na štapić i prelivene soja umakom, a mogu se posuti i s malo šećera. Uz to piju mlijeko od soje ili sok od soje koji ima pomalo okus grahu

One weekend in Shanghai.

Ručak

Xiao Yang Shengjian je jedan od najboljih lokalnih restorana u Šangaju, a nalaze se u ulici Wujiang Lu, koja slavi za ulicu s najboljom ponudom street fooda. Vrlo je vjerojatno da će ispred biti veliki red, ali mnogi strani mediji kažu da se isplati. Ondje kušajte shengjian, prženi dumpling punjen temeljcem i začinjenom svinjetinom. Nemojte raditi čestu pogrešku i pojesti dumplinge prebrzo jer imaju snažan „ljut“ aftertaste nakon čega bi vam mogla prisjesti kineska kuhinja.

Uz Wujiang Lu, Yunnan Nan Lu je svakako još jedna ulica u koju morate zakoračiti ako želite upoznati Šangaj kroz okuse. Ovdje dolazite na isključivo lokalnu i autohtonu kuhinju.

Što se tiče restorana, Šangaj ima prilično bogatu scenu. Din Tai Fung, je restoran u koji zalaze bogatiji lokalci, a ondje morate kušati xiaolongbao, dumplinge s debeljim „tijestom“ punjeno temeljcem i mesom. Ondje je svakako dobro rezervirati mjesto, inače se pripremite na čekanje. Prethodno spomenuto jelo služe uz porciju riže, noodla ili hladno povrće. Cijena im je 100RMB po osobi za ovo jelo.

Noć je i vi ste ogladnjeli

Iako se radi o velikom gradu, nakon 22 sata ponuda dobre hrane bitno se prorjeđuje što nije slučaj u ostalim kineskim gradovima te ćete u velikom broju slučajeva ostati osuđeni na pržene noodle u plastičnim kutijicama. Od 22 do 3 ujutro naići ćete uglavnom na malene štandove s prženom hranom koju nazivaju chow mein.

Street food u Šangaju zna biti dosta loš, nekvalitetan i mastan. Zato promatrajte gdje lokalci stoje u redovima i to su najbolja mjesta.

Chinese traditional noodles soup close up

10 street food jela koje morate probati

Xiaolongbao: najpoznatiji dumpligsi (prethodno opisani) punjeni temeljcem i mesom

Di Shui Dong rebrica: mekana rebrica marinirana u soja sosu

Crispy pork belly grilled on a wooden cutting board

Pirjani patlidžan: pripreman u vinu i soja sosu te začinjen češnjakom, chilli papričicom i šećerom, obogaćen ponekad i svinjetinom
Grilane kamenice
Žabe
M Pavlova:
torta od bjelanjka s tropskim voćem i voćnim umakom
Ljepljivi tofu: jedan od omiljenih zalogaja lokalaca, vrlo neugodan mirisom, pržen u dubokom ulju, začinjen chilli umakom i soja sosom
Pečena patka: slatka patka pečena s medom i narančama
Kebab s karameliziranim jagodama
Jastozi

Quails skewers, street food in Shanghai, China

Ako želite da vam Šangaj ostane u lijepom sjećanju

S hranom morate biti posebno oprezni budući da koriste dosta začina i drugačiju vrstu pripreme što bi moglo izazvati trbušne tegobe. Lanac Xinjiangnese restorana vrlo je popularan u Šangaju i jednako je omiljen kako kod lokalaca tako i kod turista. Njihova hrana je najsličnija kuhinji središnje Azije što bi mogao biti dobar odmak ako vam se šangajska čini premasnom ili prezačinjenom. Ovdje su porcije i više nego obilne, a cijene jako pristupačne pa ćete obrok pojesti već za 20 RMBa. Ukoliko po prvi put planirate put u Šangaj informirajte se da vaš hotel bude relativno blizu Xinjiangnese restorana jer će vam i vašem organizmu vrlo vjerojatno zatrebati odmor od iskonske lokalne kuhinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:59