SVJETSKO I RAZNOLIKO

OBOŽAVATE DOBRO JESTI? Onda biste svakako trebali posjetiti Dubai!

Šafran, kardamom, kurkuma, devino meso, falafel, datulje i 200 nacionalnosti na jednom mjestu - to je Dubai!

Vjerojatno nam svima na prvi spomen Dubaia na pamet pada velegrad koji obiluje fantastičnim građevinama, posebnim mjestima i nezaboravnim iskustvima. Ali, jeste li ikada razmišljali o hrani u Dubaiu? Da, vjerojatno jeste! Restorani i fine dining iskustva koja ovaj grad može pružiti su nešto što svakako trebate doživjeti. Klopa je u Dubaiu (kao i sam Dubai) svjetska, raznolika i prepuna jela iz različitih krajeva svijeta.

Izvor: thestocks.im

Zbog klime koja ondje prevladava, a koja je pustinjska, njihova tradicionalna kuhinja obiluje mesom, žitaricama i mliječnim proizvodima. Najčešće koriste piletinu i kozje meso. Na meniju im se znaju pronaći i deve, no budući da su visoko cijenjene zbog svog mlijeka, konzumacija devinog mesa čuva se za posebne prigode. Povrće se lako može uzgojiti u nekim dijelovima Dubaia pa je samim time i dosta zastupljeno u njihovoj prehrani. Jela obično nalikuju gulašima i vrlo često se pripremaju u jednoj posudi. Šafran, kardamom, kurkuma i majčina dušica su glavni okusi u ovoj kuhinji, koja se popularno naziva emiratska kuhinja.

Izvor: thestocks.im

Što možete očekivati za doručak u Dubaiu? Zapravo, ništa spektakularno. Doručak u Dubaiu vrlo često započinje kruhom (raqaq, khameer i chebab) koji se servira sa sirom, sirupom od datulja i jajima. Jaja se pripremaju na okruglom vrućem tanjuru koji nalikuje na kamen. Kada već spominjemo sirup od datulje i pričamo o slatkome, svakako moramo spomenuti i luqeymat, koji je zapravo gusta smjesa za palačinke koja se prži u dubokom ulju i uvalja u sjemenke sezama i pospe s domaćim medom. Vrlo često se jede kao desert.

Izvor: thestocks.im

Ostali deserti uključuju khabeesu, krušne mrvice pomješane sa šećerom, kardamomom, šafranom, datuljama i pročišćenim maslacem. Na kraju obroka možete očekivati da će vam biti poslužen crveni čaj s mentom koji pomaže pri probavi. Obroci se obično započinju datuljama ili gahwahom (arapskom kavom).

Izvor: thestocks.im

Najpoznatija jela tradicionalne emiratske kuhinje

khamir - tradicionalni arapski kruh

al harees - jelo koje se sastoji od mesa i pšenice, a kuha se u vodi dugo vremena

al machboos - radi se od riže, mesa, luka, sušenog limuna, soli i začina po želji

shawarma - kod nas poznat kao kebab

kebab - nije klasičan kebab kakvog mi poznajemo, već su to više ćevapi sa peršinom i ostalim začinskim biljem

falafel - pržene kuglice od slanutka

riba hamour

devino meso

mlijeko

janjetina

hummus - namaz od slanutka

datulje i čaj

arapska kava

10 najpoznatijih jela koja morate isprobati ako vas put odvede u Dubai

1. Devino meso

Izvor: thestocks.im

Punjena deva se spominje i u Guinessovoj knjizi rekorda kao jedan od najvećih obroka na svijetu. Meso deve se vrlo često puni i priprema na roštilju, za posebne prilike, naravno. Meso se puni piletinom, jajima, ribom, ovčjim mesom i povrćem.

2. Al Harees

Ovo jelo se priprema tako da se prstohvat soli pomiješa sa pšenicom te joj se postupno dodaje meso koje se dugo kuha dok jelo ne dobije točno željenu konzistenciju i okus. Ovo jelo se kuha nekoliko sati i svakako se isplati čekati.

3. Falafel

Izvor: thestocks.im

Falafel nam je svima nekako poznat. Zapravo ga više povezujemo s Izraelom. Slanutak se usitni te mu se dodaju različiti začini i nakon toga se prži u dubokom ulju. Savršen kao prilog ili neka vrsta grickalice!

4. Hummus

Izvor: thestocks.im

Pričamo o vjerojatno najpoznatijem namazu na svijetu. Radi se od slanutka, maslinovog ulja, tahini paste, limunovog soka, češnjaka i soli. Služi se uz ”pita” kruh kao predjelo ili grickalica.

5. Ghuzi

Ghuzi morate naručiti ako uistinu želite osjetiti samo srce Dubaia. Sastoji se od cijelog pečenog janjeta koje se služi na riži s povrćem i orašastim voćem.

6. Matchbous

Još jedno jelo s janjetinom! Radi se od začinjene janjetine, rajčica, temeljca i riže. Začin koji se koristi za janjetinu se naziva ‘loomi’, a radi se od slane vode i zrelih limeta.

7. Shawarma

Izvor: Youtube

Ovo je jelo koje se u Dubaiu najviše konzumira. Radi se od janjetine i piletine s puno raznovrsnog povrća, krumpira, kiselih krastavaca i češnjaka. Priprema ovog jela varira od područja do područja, ali popularnost mu svakako nikako ne opada. Ono što trebati popiti uz ovo jelo jest sok od banana i jagoda.

8. Esh asarya

Ukratko, ovo je cheesecake s nadjevom od vrhnja.

9. Tabbouleh

Izvor: Youtube

Jelo koje je pravi predstavnik vegetarijanske arapske kuhinje. Radi se zapravo o salati koja sadrži rajčice, mladi luk i krastavce, a začinjena je svježom metvicom i sokom limuna. Prekrasno!

10. Mehalabiya

Puding koji se radi s ružinom vodicom i pistacijima. Definitivno najdraži desert svih u Dubaiu! A vjerujemo i onih koji će Dubai tek posjetiti.

U Dubaiu većina ljudi nema vremena za kuhanje te svakodnevno odlaze jesti izvan svojih domova, u restorane. Pogotovo ako govorimo o vikendu. Restorani su vikendom prepuni i ako želite i svoju obitelj počastiti odlaskom u jedan restoran, morati ćete rezervaciju napraviti više dana unaprijed. Kako je Dubai kozmopolitanski grad u svakome smislu riječi, migranti su u njega doveli različite kulture, a samim time i kuhinje.

Izvor: Youtube

Tako u Dubaiu možete naći restorane s talijanskom, američkom, indijskom, iranskom, kineskom, japanskom, tajlandskom, europskom, francuskom, libanonskom, pakistanskom, filipinskom, turskom i arapskom kuhinjom. Restorani su zaista raznoliku i nude za svakoga ponešto. Tamo ćete pronaći skupe restorane s 5 zvjezdica, jeftine, restorane brze hrane, restorane za vegetarijance, za ljubitelje mesa, riblje restorane i mnoge mnoge druge. I sve to kako biste osjetili okuse preko 200 nacionalnosti koji žive u Dubaiu. Luksuzni objed je nešto što si svakako morate priuštiti ako posjetite Dubai. Restorani s 5 zvjezdica uz biserno bijele plaže i visoke nebodere će vas ostaviti bez daha. A i klopa također.

Ako niste osoba za fine dining, neće vas razočarati ni egzotična i lokalna jela, koja ćete moći pronaći u restoranima brze hrane koji nude mješavinu azijskih, bliskoistočnih i međunarodnih jela. Kušajte i orijentalnu kuhinju zbog koje ćete zasigurno dobiti zazubice.

Izvor: Youtube

5 restorana koje morate posjetiti u Dubaiu

1. Al Mahara

Izvor: jumeirah.com

Ne postoji puno restorana u svijetu gdje možete uskočiti podmornicu kako bi došli do svog stola, ali opet, Al Mahara nije tipičan restoran koji poslužuje morske specijalitete. Riba koju ćete tamo naručiti će biti svježa da svježija ne može biti, ravno iz akvarija koji se nalazi oko vas. Ovaj restoran služi zapadnjačke specijalitete s kineskim ”touchem”.

2. Zheng He’s

Izvor: thestocks.im

Malo kineskih restorana se može pohvaliti fascinantnim stubištem na ulazu u restoran, a i meni nije ništa manje fascinantan. Možete isprobati nove kineske okuse i à la carte ponudu dok uživate u pogledu na kanal danju, a noću na osvjetljeni Burj Al Arab.

3. La Petite Maison

Izvor: Youtube

Ovaj vrhunski francusko-mediteranski restoran je iznimno popularan u Dubaiu i broji prilično velik broj posjetitelja na dnevnoj bazi. On je zapravo donio dašak Provanse u Dubai.

4. La Baie

Izvor: Youtube

Ovaj restoran je specijaliziran za pripremu morskih plodova, a u njemu kuhaju top chefovi koji se nalaze na vrhuncu svojih gastro karijera. Njegova vanjska terasa je prava idila, a pogled seže sve do Zaljeva te na prekrasne vrtove hotela.

5. Verre

Izvor: Youtube

Smješten na prvom katu velebnog Hilton Dubai Creeka, ovaj impresivni restoran Gordona Ramsayja je izgradio poprilično dobar ugled u Dubaiu. Naglasak je na kvaliteti, a ne na kvantiteti – ovo je mjesto gdje dolazite kako biste iskusili pravu gastronomsku ekstazu.

Dubai se može pohvaliti i Food Festivalom koji se održava u veljači svake godine. Festivalom se slavi Dubai kao gastronomski glavni grad. Na njemu se predstavljaju različiti okusi i kuhinje koje Dubai može ponuditi obzirom da u njemu obitava preko 200 različitih nacionalnosti. Također, u Dubaiu se održava i vinski tjedan svake godine u mjesecu rujnu, a cilj mu je predstaviti najbolja arapska vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:48