Recenzija: Boškinac, Pag

Upitaju li vas po čemu je poznat otok Pag, na pamet će vam vjerojatno pasti paška janjetina, sol, sir i čipka, partijaneri i NLO-i, a među gastronomske ambleme ovog otoka mirne duše možemo uvrstiti i hotel-vinariju-restoran Boškinac, stare novaljske obitelji Šuljić, preciznije, Borisa Šuljića.

Njegovu crnu kupažu merlota i cabernet sauvignona, Boškinac, već niz godina vinski znalci, ali i publika, opravdano smatraju jednim od najboljih hrvatskih crvenih vina.

Impozantno polivalentno kameno zdanje smješteno je nadomak stare Novalje, praktički usred polja, što se uklapa u atmosferu nepretenciozne profinjenosti u kojoj se lako možete osjećati ugodno i opušteno čak i ako ustajete iz kreveta za manje od 1000 dolara. Zbog kombinacije kovanog željeza i kamena, pogleda na vinograde, terase prepune cvijeća i diskretnog pogleda na bazen za sretnike koji tu i noće, osjećate se kao da ste s otoka Paga časkom zakoračili u neku luksuznu toskansku vilu.

Ambiciozno kuhanje

Pogled na jelovnik brzo nas vraća natrag u Dalmaciju. Iako nas s papira vabe i janjci i škampi, jasno je da su ovdje kuhanje ipak zamislili nešto ambicioznije i da nas čeka fine dining. Ovaj put ipak preskačemo degustacijske slijedove i odabiremo od svega pomalo, uz preporuke profesionalnog, ali nimalo uštogljenog osoblja.

Iz puke radoznalosti naručujemo hladnu morsku salatu čiji je šturi opis u jelovniku, na sreću, sušta suprotnost onome što stiže na tanjuru, vizualno i okusom. Kula od hobotnice, dimljene ribe, kozica i srdela na saur položena na delikatno izrezano povrće s pokojom laticom nevena na oko je jednako dobra kompozicija kao u ustima. Slani, slatki i dimljeni riblji okusi nadmeću se s kiselo-slatkom hrskavošću povrća. Zabava u ustima! Slijedi izazov: kapesante s majonezom od bučinog ulja, pjenicom od pršuta i sorbetom od motra koji je sam po sebi začudan, ali hladnoćom i neutralnošću baca dobar balans igri mekih slatkih kapica sa specifičnom gorčinom bučina ulja.

Moćni okusi

Dugo pečena hobotnica na trobojnoj palenti koja slijedi određen je antiklimaks, iako je savršeno mekana i puna okusa. Nakon onako burnog uvoda, jednostavno ne ispunjava očekivanja. Zato medaljoni junećeg bifteka, koji dolaze potpuno drukčiji od opisanog u jelovniku, donose moćno koncentrirane okuse. Kuskus kao prikladna podloga za upijanje sokova koje su pustili meso, dimljeno povrće i kiselo ljutkasti reducirani umak. Kombinacija koju pamtite sa željom da je ponovite. Kao i “čupavi kolačić od jabuke sa sladoledom od cimeta”. Desert koji zvuči ziheraški i nimalo otočki. Zločestu pomisao: “još jedna dekonstrukcija pite od jabuka” otjera prvi zalogaj, a čupavi kolačić ispada pravi hit, uspjela rekonstrukcija svih onih utješnih okusa slatkog djetinjstva. Uzbudljiviji završetak nego (jako fin, ali zaista ziheraški) čokoladni kolačić sa sladoledom od vanilije i sorbetom od šumskog voća. Obećajemo, sljedeći put divljamo s trisom sladoleda od otočkih trava.

Jasno je da su kuhari u Boškincu vrhunski profesionalci koje će, slutimo, najprije prepoznati strani turisti naviknuti na kreativno kuhanje i njemu pripadajuću cijenu. Jasno je također zašto je za otok Pag dobro da ima ovakvu gastronomsku instituciju, no to neizbježno povlači pitanje: što još Pag može ponuditi gostima koji ciljano, samo radi Boškinca, dolaze na ovaj otok?

Adresa: Novaljsko polje bb, Stara Novalja, Pag

Tel: 053 663 500

Web: www.boskinac.com

Vegetarijanska jela: DA

Kartice: DA

Parkiralište: DA

Chef: Tadej Kovač

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:42