Recenzija: Cuvée , Zagreb

Smješten pri vrhu Tkalčićeve, relativno nov restoran Cuvée odmjerenim i elegantnim uređenjem diskretno vas mami da pobjegnete iz ulične vreve u zatišje njihove mirne terase. Iza restorana stoji ekipa iz nekadašnjeg Kluba književnika, nastavljajući u sličnom stilu: red mora, red mesa, klasičarski spoj hrvatske i internacionalne kuhinje, s ponekim odmakom, ali bez previše eksperimentiranja, uz naglasak na sparivanje jela s vinima. Uglavnom, mjesto za ambiciozniju večeru u ugodnom društvu.

Za predjelo biramo riblju bruschettu i juhu od crvenog luka, pancete i koromača, uz čašu Degrassijeve bijele kupaže Terre Bianche. Bruschetta je ugodno osvježenje nordijskog, a ne jadranskog stila – integralni kruščić nakrcan mariniranim lososom, rajčicom, maslinama i začinima.

Izvrsni deserti

Vrlo skladno i sočno, osim što je previše octa pobjeglo u salatu namijenjenu podlozi. Varijaciji na temu francuske juhe od luka zamjeramo prebojažljivo korištenje dodataka: i panceta i komorač trebali su se jače osjetiti da bi ova juha bila pun pogodak. No, plus za ideju!

Za glavno jelo tražimo domaće šurlice u umaku od lignji, kozica, koromača i šparuga te janjeće okruglice s pireom od krumpira, tikvica i vlasca. Nažalost, obaviješteni smo da šurlica nema pa će ih zamijeniti kupovni fuži. Prvotno razočaranje brzo je splasnulo zahvaljujući zaista slasnom umaku sa školski skuhanom tjesteninom. Lignjice dovoljno meke, kozice dovoljno čvrste, umak na bazi rajčice obilan i nježno aromatičan, jedino je koromač i šparoge bilo malo teže detektirati. Radujemo se najavi da Cuvée u budućnosti želi sam raditi svoju tjesteninu. Janjeće okruglice bile su prvi i jedini veći promašaj.

Dok jelo na papiru zvuči obećavajuće, uživo je pomalo grubo i nedorečeno. Nježno janjeće meso ne dolazi do izražaja u presuhim i nedovoljno začinjenim okruglicama, a umak od pečenih paprika umjesto zgodne doskočice ima okus kao rijetki ajvar. Pritom pireu koji je dobre konzistencije fali okusa, ne osjete se ni tikvice ni vlasac. Desert ipak popravlja dojam.

Iz donekle predvidljive ponude uzimamo čokoladnu tortu punjenu nutellom i pitu od krušaka. Već po prezentaciji vidi se da deserte ovdje shvaćaju vrlo ozbiljno. Torta je jednostavna i punokrvno čokoladna, savršen izbor za teške dane u mjesecu. No zvijezda je ipak pita od krušaka, pravo malo sezonsko remek-djelo. Gotovo savršeno prhko tijesto ispunjeno ne pretjerano slatkom kremom od krušaka i orašastih plodova.

Profesionalno osoblje

Neočekivano tanašna vinska lista temelji se na prokušanim svehrvatskim uspješnicama i ne biste trebali imati većih problema pronaći dostojnu pratnju jelu. Doduše, to će biti lakše uzimate li butelje, koje su u srednjem rangu cijena, što s obzirom na lokaciju i nije loše.

Osim većinom pristojne i ukusne hrane, Cuvee ćemo pamtiti po savršeno profesionalnom, nenametljivom i susretljivom osoblju, kakvo je danas češće iznimka nego pravilo. Bio je užitak promatrati konobara kako pred susjednim stolom vješto priprema tatarski biftek, dok istodobno radoznaloj strankinji s drugog stola strpljivo objašnjava što radi. Uz malko vještije kuhanje i kombiniranje okusa, Cuvée ima potencijala postati jedan od pristojnijih restorana više klase u najužem centru grada.

Adresa: Tkalčićeva 65, Zagreb

Tel. 01 4880 228

Predjela: 55-75 kn

Glavna jela

classic 70 – 140 kn

Glavna jela

specijal 60 – 80 kn

30-ak vina u ponudi

Ponuda za vegetarijance: DA

Radno vrijeme:

12 – 24 h, nedjeljom zatvoreno

Kartice: SVE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:53