Čast uključena u cijenu

SEUL: Metropola kojoj je poštovanje prema hrani na prvom mjestu!

Hrana je najbolji lijek...

Seul je metropola u svakom smislu riječi! Broji gotovo 20 milijuna stanovnika i potpuno se razlikuje od tipičnih europskih metropola. Izrazito velika pažnja u Seulu se pridaje poslu i obitelji te čistoći i disciplini, što strancima vrlo često bude neshvatljivo.

Izvor: thestocks.im

Seul je do skora glasio za jedan od najskupljih gradova na svijetu, ali to se promijenilo. Uz pomoć gradskih vlasti, cijena života u Seulu se smanjila. Tako ćete danas u Seulu kavu za van platiti oko 9 kuna, a najskuplji mogući ručak u poslovnoj četvrti oko 120 kuna. Inače, napojnica u Južnoj Koreji nije uobičajna pa se svaki pokušaj Europljanina da ostave napojnicu komentira s rečenicom da je i čast uključena u cijenu. Korejci su vrlo okrenuti prirodi i zdravom životu. Na taj način gledaju i na hranu.

Izvor: thestocks.im

Ona mora biti zdrava i svježa. Ovo je dijelom i politika vlasti u Južnoj Koreji, pa je zapovijed br. 1 ove države – ekologija, odnosno “prijateljstvo s prirodom”. Korejci su, s pravom, vrlo ponosni na svoju kuhinju. Naizgled slična japanskoj ili kineskoj, ipak, značajno se razlikuje od specijaliteta koje rade njihovi susjedi. Korejska kuhinja najviše se sastoji od riže, rezanaca, tofua, povrća i mesa.

Izvor: iStock

Korejska tradicionalna jela poznata su po broju priloga koji se dodaju riži. “Kimchi”, jako začinjeno jelo od povrća je obavezno, skoro uz svaki obrok. Često se koristi ulje od sezama, umak od soje, dosta chillija i bijelog luka. Juhe su, također, svakodnevica na korejskom jelovniku. Gotovo svi deserti su od želea i riže, a za razliku od europske kuhinje, čokolada nije omiljena poslastica.

Izvor: thestocks.im

U mnogim seulskim restoranima neophodno je izuti obuću. Taj običaj vrijedi, naravno, i za korejske domove. Korejska hrana jede se štapićima, mada će vam domaćini, bez problema, ponuditi žlicu, nož i vilicu. Prema korejskim običajima, pravila pristojnosti su da se odmah poslije uzimanja zalogaja odlaže pribor za jelo na stol, odnosno da se, bez obzira koliko je zanimljiva rasprava, nikada ne “maše” priborom za jelo. Korejci ne jedu velike količine hrane odjednom, što je možda i formula koja ih, kao naciju, čini vrlo vitkim i vitalnim. Rijetko tko u Koreji, naime, ima višak kilograma.

Izvor: thestocks.im

Seul ima i svoj festival hrane. Posjetitelji festivala hrane u Seulu, u Južnoj Koreji, jedu žive hobotnice. Oni hobotnice uzimaju iz kanti sa vodom i njihove ljepljive pipke stavljaju direktno u usta. Upravo su oni najbolji pokazatelj da se i hobotnice mogu jesti žive, ma koliko to ne izgledalo ugodno i lako. Zasad se posjetitelji festivala u Seulu na ovaj način odlično zabavljaju. Ovaj festival koji se održava svake godine u rujnu okuplja i do 70.000 posjetitelja.

Izvor: thestocks.im

Još odavno su Korejci vjerovali da hrana i medicina imaju isto podrijetlo i da je hrana najbolji lijek. Oni smatraju kako su sve bolesti uzrokovane hranom koju unosimo u sebe, ali i da se mogu izliječiti hranom. Također, pobornici su fermentirane hrane. Zapravo trebali biste razumjeti fermentaciju kako biste razumjeli korejsku kuhinju. Radi se o procesu sazrijevanja hrane, a najbolji primjeri su soja umak, soybean pasta, chilli pasta i riblji umak. Temperatura je ključni faktor pri fermentaciji.

Izvor: thestocks.im

Nikako ne smijemo zaboraviti ni kimchi. Kimchi je počeo dobivati na ugledu posvuda u svijetu zbog svojih anti-kancerogenih svojstava i nutritivne vrijednosti. Najpoznatiji kimchi se radi tako da se pomiješa bijeli kupus sa kimchi pastom koja se radi od chilli praha, češnjaka, mladog luka, đumbira i ribljeg umaka. Kimchi se obično jede nakon par dana fermentacije. Sastojci u kimchiju variraju ovisno o regiji. Seul je poznat po gungjung kimchiju, bossam kimchiju, chonggak kimchiju i kkakdugi kimchiju.

Izvor: thestocks.im

Jeste li ikada čuli za bibimbap? Bibimbap je jelo koje se radi od kuhane riže koja se miješa sa različitim povrćem, prženim jajima, mljevenom govedinom i ostalim sastojcima. Ovo jelo ima i svoj festival, Bibimbap festival. Rezanci su također nezaobilazni kada govorimo o korejskoj kuhinji. Korejci su osmislili čitav niz jela s rezancima koja imaju simboličko značenje. Jedno od takvih jela je i janchi guksu koje se poslužuje s vrućim temeljcem od inćuna gostima na vjenčanjima. Rezanci se u Seulu i Koreji najčešće vežu uz dug i sretan brak. Korejci imaju i svoj tipični meni. Naziva se Hanjeongsik – korejski meni. Sastoji se od kuhane riže, juhe i tri do pet priloga (koji su uglavnom povrtni). Dio tog menija je svakako i Gochujang – chilli pasta. Radi se o tradicionalnom korejskom začinu koji je također nastao procesom fermentacije smjese soje, soli, chilli praha, riže, ječma i brašna.

Izvor: thestocks.im

Chilli pasta je vjerojatno najtradicionalniji začin u Koreji i predstavlja simbol žive energije korejaca. Još jedan nezaobilazni proizvod korejaca je i rižin kolač odnosno Tteok. Kolač se radi tako da se samljevena riža priprema na pari s ostalim žitaricama, uglavnom grahom i zatim formira u različite oblike. Korejci mu pridaju čak nekoliko simboličkih značenja. Ako se rižin kolač pokloni na prvi rođendan djeteta onda on simbolizira dug život, a ako se pokloni kao dar za pokretanje vlastitog poslovnog poduhvata tada simbolizira borbu protiv zlih napada i jezika.

Izvor: Pinterest

Nova godina se također slavi s rižinim kolačićima i to posebnim. Jede se juha u kojoj se nalaze kolačići koji su punjeni medom, kestenima, sojom i sezamom. Seul obiluje tteok houses-ima. Hramovi koji se nalaze u Seulu su pak zadržali svoje kulinarske tradicije i stvorili različita jela s povrćem i razvili recepte bogate proteinima i ostalim sastojcima koji su potrebni za dobro zdravlje redovnica i redovnika. Veganima takva hrana iznimno odgovara.

Jeftinu street food hranu u Seulu možete nabaviti iz pojangmacha – kolica na ulici koja se tamo nalaze preko dana, a mušterije jedu pokraj tih kolica ili nose upakiranu hranu za konzumaciju kod svojih kuća. Po noći, pojangmachai postaju mali šatori koji prodaju morske plodove, školjke, alkoholna pića i hranu.

Korejska alkoholna pića

Široki spektar alkoholnih pića je osmišljen kako bi se zadovoljila potreba korejaca u vrijeme festivala, proslava, vjenčanja i ostalih posebnih prilika. Trenutno, oko 300 nacionalnih pića još uvijek živi, uključujući Munbaeju – liker od divlje kruške i Songjeolju – liker od borovih grančica. Jedno od najpoznatijih nacionalnih pića u Seulu je makgeolli – rižino vino koje je još poznato pod imenima nongju, takju i dongdongju.

Izvor: Pinterest

Radi se tako da se parena riža, pšenica i ječam pomješaju i puste da fermentiraju. Udio alkohola u rižinom vinu je 6-7%, čineći ga blagim alkoholnim pićem. Još jedno iznimno popularano alkoholno piće Koreje je i soju koji je napravljen dodavanjem vode i arome alkoholu izvađenom iz slatkog krumpira i žitarica.

Hrana koju morate probati ako se nađete u Seulu

Banchan – to su malena predjela koja su nude prije velikih obroka, neki oblik korejskih tapasa. Ponuditi će vam čak više od 20 vrsti banchana, a možete ih jesti i sa rižom i tofu juhom.

Mandu – bilo da su grillane, pržene, pripremane na pari ili kuhane, mandu je generalni naziv za korejske okruglice. Slične su kineskim jiaozijima i japanskim gyozama. Uglavnom se poslužuju uz kimchi i umakom od soje.

Pajeon – ovo jelo jako nalikuje na palačinku sa mladim lukom koji predstavlja glavni sastojak. Često se služi sa govedinom, kimchijem, svinjetinom, školjkama i ostalim morskim plodovima.

Teokbokki – ovo je zapravo naveliko poznati snack food koji se radi od od rižinog kolača, ribljih kolačića i slatko-ljutog chilli umaka.

Tokkebi Hot Dog – još jedan poznati snack food, tokkebi je zapravo hrenovka obložena kukuruznim tijestom s krumpirom i pržena u dubokom ulju. Nešto kao američki corn dog.

Jukumi – malena hobotnica marinirana u umaku od crvenog chillija i zatim pržena u tavi. Poznata je po tome što je poprilično začinjena i ljuta. Zbog toga ju jedu samo najhrabriji lokalci.

Soondae – korejska krvavica! Radi se od kravljih ili svinjskih iznutrica i kombinira se sa različitim začinima. Najpoznatija kombinacija su svinjske iznutrice s rezancima, ječmom i svinjskom krvi.

Tornado Potato – pokušajte si zamisliti hibrida između pommes fritesa i čipsa. U ovome slučaju oni se naizmjenično nabadaju na veliki štapić.

Korean Fried Chicken – postoji jako puno mjesta u Seulu gdje možete naručiti običnu prženu piletinu i pivo, ali mnogi kažu da Han Chu Fried Chicken radi najbolju prženu piletinu. Korejska piletina se dva puta prži što rezultira hrskavijom i manje masnom piletinom.

Kalguksu – ako ovo doslovno prevodimo, onda se radi o ”nož rezancima”. Naziv su dobili po načinu njihove izrade. Rade se ručno i izrezuju pomoću noža i služe u velikoj zdjeli najčešće s juhom i ostalim sastojcima.

Samgyetang – samgyetang doslovno znači pileća juha. Ova juha se radi od cijelog pilića koji se puni sa rižom sa puno glutena i kuha u korejskom temeljcu s češnjakom, đumbirom, začinima i dodacima. Kažu da ova juha iznimno dobro grije i vraća izgubljenu energiju.

Stuff on Skewers – u Koreji ćete pronaći jako puno mesa zabodeno na štapiće, uključujući i morske plodove, ne samo meso. Hit je začinjena piletina s mladim lukom.

Beongdegi – ovo je jedno od egzotičnijih jela koje možete probati u Seulu. Radi se o u gulašu kuhanim ličinkama. Zapravo je ovo jelo jako teško pronaći u Seulu i možete se smatrati pravim sretnikom ako na njega naletite.

Sannakji – sannakji je sashimi od hobotnice. Umočen je u soja umak i poslužen s wasabijem.

Gyeranppang – ovo je zapravo kruh s jajima. Ovo jelo možete kupiti gotovo bilo gdje u Seulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:59