RADIMO ZIMNICU

MODERNA ZIMNICA: Relish od cikle

Zagreb, 310815. Kuhana zimnica u teglama. Berislava Picek/CROPIX

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 90 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 500 g cikle
  • 1 srednje veliki luk
  • 1 žlica sjemenki gorušice
  • 1 dcl aceta balsamica
  • 1 dcl bijelog vinskog octa
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 150-200 g šećera
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Zagreb, 310815. Kuhana zimnica u teglama. Berislava Picek/CROPIX

Priprema

1. korak
Ciklu najprije skuhajte pa ogulite i nasjeckajte na sitno. Možete jedan dio izraditi i u blenderu ili pomoću štapnog miksera, no mi nismo željeli kašu, nego relish s komadićima povrća koji se osjete pod zubima.

2. korak
Na maslinovu ulju najprije izdinstajte sitno nasjeckan luk kojemu, kada omekša i postane proziran, dodajte nasjeckanu ciklu i nasjeckani češnjak.

3. korak
U lonac potom stavite sve ostale sastojke: šećer, obje vrsta octa i sjemenke gorušice. Šećer prilagodite vlastitom ukusu, probajte kada malo zakuha pa dodajte još ako je potrebno.

4. korak
Isto tako ako vam se čini prekiselo, ulijte malo vode i doradite okus. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se relish ne zgusne, odnosno dok se sva tekućina ne
reducira.

5. korak
Na kraju posolite i popaprite po želji te spremite u sterilizirane staklenke.

Priprema: Mateja Domitrović

Snima: Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:16