Namaz od rajčica i paprika

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 6 kg rog paprike
  • 4 kg rajčice
  • 1,5 kg patlidžana
  • 1 veća glavica češnjaka ili dvije manje
  • 1 podeblja vezica peršinova lista
  • 1,5 dl jabučnog octa
  • sol
  • šećer
  • maslinovo ulje

Priprema

1. korak
Rajčice zarežite unakrsno nožićem na mjestu gdje je bio zeleni dio najprije pa ih stavite u lonac i prokuhajte u vodi.

2. korak
Kada vidite da se kožica počela odvajati, izvadite ih i ostavite da se ohlade prije nego što ćete im ukloniti kožicu.

3. korak
Paprike i patlidžane ispecite ili na roštilju ili u pećnici. Cijele pečene paprike stavite u najlonsku vrećicu i zavežite ju jer ćete ih tako uparene kasnije lakše guliti.

4. korak
Patlidžane možete ispeći cijele s korom u pećnici ili ih ogulite, izrežite na deblje uzdužne ploške i ispecite na roštilju. Sve pripremljeno povrće nasjeckajte.

5. korak
U veliki, široki lonac stavite na malo maslinova ulja da se kuhaju prvo rajčice, a kada se one ukuhaju, odnosno kada se djelomično reducira tekućina koju su pustile, dodajte narezanu papriku i patlidžan.

6. korak
Ubacite potom i češnjak i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se sve ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckan peršinov list, posolite, dodajte šećera po ukusu i jabučnog octa koliko je potrebno.

7. korak
Sve začine dodavajte malo po malo dok ne dobijete željeni okus.

8. korak
Smjesu punite u sterilizirane staklenke, ostavite da se hlade pod dekom i čuvajte na hladnom. Poslužite samo na kruhu ili kao dodatak sendvičima te pečenoj piletini, svinjetini ili faširancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:39