Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 6 kg rog paprike
- 4 kg rajčice
- 1,5 kg patlidžana
- 1 veća glavica češnjaka ili dvije manje
- 1 podeblja vezica peršinova lista
- 1,5 dl jabučnog octa
- sol
- šećer
- maslinovo ulje
Priprema
1. korak
Rajčice zarežite unakrsno nožićem na mjestu gdje je bio zeleni dio najprije pa ih stavite u lonac i prokuhajte u vodi.
2. korak
Kada vidite da se kožica počela odvajati, izvadite ih i ostavite da se ohlade prije nego što ćete im ukloniti kožicu.
3. korak
Paprike i patlidžane ispecite ili na roštilju ili u pećnici. Cijele pečene paprike stavite u najlonsku vrećicu i zavežite ju jer ćete ih tako uparene kasnije lakše guliti.
4. korak
Patlidžane možete ispeći cijele s korom u pećnici ili ih ogulite, izrežite na deblje uzdužne ploške i ispecite na roštilju. Sve pripremljeno povrće nasjeckajte.
5. korak
U veliki, široki lonac stavite na malo maslinova ulja da se kuhaju prvo rajčice, a kada se one ukuhaju, odnosno kada se djelomično reducira tekućina koju su pustile, dodajte narezanu papriku i patlidžan.
6. korak
Ubacite potom i češnjak i kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se sve ne zgusne. Na kraju dodajte nasjeckan peršinov list, posolite, dodajte šećera po ukusu i jabučnog octa koliko je potrebno.
7. korak
Sve začine dodavajte malo po malo dok ne dobijete željeni okus.
8. korak
Smjesu punite u sterilizirane staklenke, ostavite da se hlade pod dekom i čuvajte na hladnom. Poslužite samo na kruhu ili kao dodatak sendvičima te pečenoj piletini, svinjetini ili faširancima.